Maandag 15 april is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Sudan uitbrak. Dit conflict, dat begon in de hoofdstad Khartoem, heeft zich ontwikkeld tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. Terwijl de wereld afgeleid wordt door andere conflicten, lijdt Sudan in de schaduw. Meer dan 8 miljoen mensen, waaronder 4 miljoen kinderen, zijn op de vlucht geslagen voor geweld, terwijl voor 7 miljoen Sudanezen acute hongersnood dreigt.
Gruweldaden
"De wereld is gefixeerd op andere brandhaarden, maar de omvang van het lijden in Sudan mag niet worden genegeerd”, zegt Harmen Sas, landendirecteur van ZOA. “Mensen hebben alles verloren en worden geconfronteerd met ondenkbare gruweldaden. We spreken kinderen die zijn gemarteld en vrouwen die vertellen dat ze werden verkracht terwijl hun man voor hun ogen werd vermoord."
Hongersnood
Sas benadrukt verder: "Op veilige plekken in het oosten van het land bieden we noodhulp aan vluchtelingen, zoals onderdak, voedsel en drinkwater. De behoefte aan meer hulp blijft dringend nodig, vooral gezien de dreigende hongersnood van ongekende proporties. We moeten nu handelen om levens te redden en hoop te herstellen."
Perspectief
Door de oorlog is de beschikbaarheid van voedsel in Sudan totaal ontwricht. Oogsten zijn verwoest, boeren van hun akkers verdreven, grenzen op slot, terwijl veilig transport van voedsel nauwelijks mogelijk is. Behalve de eerste noodhulp biedt ZOA ook perspectief voor de middellange termijn door landbouwgereedschap en zaaigoed te verstrekken, en boeren te trainen om onder deze omstandigheden weer duurzaam voedsel te verbouwen.
Campagne
“Deze humanitaire crisis mag niet vergeten worden”, besluit Sas. “Het allerbelangrijkste nu is dat we de middelen hebben om voedsel uit te delen om mensen te helpen overleven.” Om meer bewustzijn te creëren en geld in te verzamelen voor de strijd tegen de dreigende hongersnood, start ZOA een campagne. De organisatie roept op tot steun en solidariteit om de mensen in Sudan een sprankje hoop te bieden.
Bron: ZOA
Beeld: Vluchtelingenkamp in Gedaref, in het oosten
van Sudan.
Fotocredit: Lieuwe Siebe de Jong (ZOA)