Eén miljoen kinderen uit Oekraïne op de vlucht

Zo’n één miljoen kinderen zijn de afgelopen weken uit Oekraïne gevlucht. Totaal zijn er al ruim 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Een groot deel van de kinderen vlucht alleen, zonder een familie- of gezinslid. Save the Children waarschuwt voor een kindercrisis.

Een groeiend aantal kinderen steekt de grens van Oekraïne alleen over. Hun familieleden sturen hun kinderen met buren en vrienden op pad om veiligheid buiten Oekraïne te zoeken, terwijl ze zelf thuisblijven om hun huizen te beschermen. Ze zoeken bescherming voor hun kinderen tegen beschietingen en bombardementen. Andere kinderen zijn van hun families gescheiden door de chaos van de crisis en het geweld. Veel alleenstaande kinderen zijn jonger dan 14 jaar en vertonen tekenen van psychische nood.

Kinderen alleen zijn kwetsbaar

Pim Kraan, directeur Save the Children: “Ouders zijn wanhopig en zoeken naar hartverscheurende mogelijkheden om hun kinderen te beschermen. Zo’n scheiding kan diepe psychologische stress opleveren, van onzekerheid, angst voor familieleden tot verlatingsangst. Het verhoogt ook het risico op geweld, uitbuiting, mensenhandel en misbruik van kinderen omdat ze alleen zijn. Ze hebben bescherming en steun nodig en zijn ongelooflijk kwetsbaar.”

Herenig kinderen en verzorgers zo snel mogelijk

Save the Children werkt aan het opzetten van procedures om families en vrienden te herenigen in Polen en in de andere buurlanden van Oekraïne. Alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat kinderen van hun ouders en verzorgers worden gescheiden, waarschuwt Save the Children. Ouders en verzorgen van alleenstaande kinderen moeten onmiddellijk worden opgespoord en worden herenigd met hun gezin. Hoe sneller er wordt gehandeld, hoe groter de kans op hereniging. Ook moeten kinderen met psychosociale zorg worden ondersteund, er moeten kindvriendelijke ruimtes zijn en voor kinderen moet er kindvriendelijke informatie zijn.

Welke hulp geeft Save the Children aan Oekraïne?

  • Teams van Save the Children delen voedsel, water en artikelen voor persoonlijke hygiëne uit aan mensen die aankomen bij de grens tussen Roemenië en Oekraïne en in opvangcentra in Roemenië.
  • In Polen en Roemenië bieden ze bescherming aan kinderen, al dan niet alleenstaand. Ze geven psychosociale ondersteuning en toegang tot juridische diensten.
  • Sinds 2014 zijn ze actief in Oekraïne. Save the Children levert essentiële humanitaire hulp aan kinderen en hun families, afstandsonderwijs, het verstrekken van psychosociale ondersteuning, het uitdelen van winterpakketten en hygiënepakketten en het verstrekken van cash geld aan gezinnen zodat ze kunnen voldoen aan basisbehoeften zoals voedsel, huur en medicijnen.

Bron: Save the Children