Earth Overshoot Day 2023

Vandaag is het Earth Overshoot Day: de dag waarop er wereldwijd meer grondstoffen verbruikt zijn dan de aarde in één jaar kan produceren. Deze dag laat zien hoe snel de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking groeit en toont het belang van natuurherstel aan. Door de jaren heen valt Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar.

WWF is één van de partners van de organisatie Global Footprint Network. Deze organisatie berekent elk jaar wanneer Earth Overshoot Day valt, zowel wereldwijd als per land.

In Nederland viel Earth Overshoot Day dit jaar op 12 april. "Ons kleine land heeft wereldwijd een enorme ecologische voetafdruk. Bijvoorbeeld door de productie van soja in de tropen voor veevoer voor Nederlandse koeien," licht Kirsten Haanraads van WWF-NL toe.

"In mijn geboortejaar 1986 viel Earth Overshoot Day nog op 5 november. Het is belangrijk om te beseffen dat we onze natuur constant overvragen. Onze activiteiten zijn daardoor op den duur onhoudbaar. We moeten kiezen om met natuur samen te werken, denk hierbij aan natuurinclusieve voedselproductie, het zorgvuldig omgaan met water en het vasthouden van CO2 in bossen en oceanen,” aldus Haanraads.

Natuurpositief

Het Wereld Natuur Fonds streeft naar een natuurpositieve economie. Dit houdt in dat de samenleving én economie natuur als bondgenoot zien. Om dit te bereiken werkt WWF in natuurgebieden over de hele wereld samen met mensen, bedrijven, overheden en andere organisaties op lokaal en internationaal niveau.

HOE GROOT IS JOUW IMPACT OP DE AARDE?

Leef jij op grote of op kleine voet? Doe de WWF-voetafdruktest en ontdek hoe duurzaam jouw manier van leven is.

Bron: Wereld Natuur Fonds


ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.