Een derde minder hersenletsel door gebruik van een fietshelm

Van de bijna 50.000 fietsslachtoffers die in 2021 met ernstig letsel de Spoed Eisende Hulp bezochten, had ruim 11.000 hersenletsel opgelopen. Dit zijn schokkende cijfers. Vooral als je weet dat personen nog jarenlang of soms zelfs blijvend last kunnen hebben van hersenletsel.

Ingrijpende gevolgen

Na traumatisch hersenletsel kunnen verschillende klachten voorkomen. Naast de lichamelijke gevolgen zijn er vaak ernstige onzichtbare effecten die lastiger vast te stellen zijn, maar patiënten ervaren deze over het algemeen als het meest ingrijpend. Zo kan men nog jarenlang last hebben van:

  • Aandachts- en concentratiestoornissen
  • Overgevoeligheid voor prikkels / overprikkeling
  • Geheugenstoornissen
  • Moeite met planning en uitvoering, initiatief nemen
  • Constante vermoeidheid (door overprikkeling)

Deze gevolgen hebben een negatieve impact hebben op zowel het sociale- als het werkende leven.

Dragen van een helm

Maar er is hoop. Een fietshelm kan de kans op hersenletsel na een ongeval met een derde verminderen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van VeiligheidNL. Toch is het dragen van een helm in dit fietsland nog niet de standaard. Van de mensen die na een fietsongeval op de SEH belandde, droeg slechts 3 procent een helm als je kijkt naar de gewone fietser en slecht 2 procent op een elektrische fiets. Om te voorkomen dat meer mensen in Nederland onnodig hersenletsel oplopen na een fietsongeval, moedigt de Hersenstichting Nederlanders aan een helm te dragen bij het fietsen. Op woensdag 20 april 2022 wordt daarom de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm georganiseerd. Dit is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.   

Dag van de Fietshelm

Op woensdag 20 april 2022 worden door het gehele land activiteiten georganiseerd om fietsers meer bewust te maken van het belang van het verbeteren van de veiligheid op de fiets en het belang van de helm. 

Klik hier voor het programma van de Dag van de Fietshelm.

Isabella werd op haar 13e aangereden en raakte in coma

Isabella: “Het enige wat ik mij kan herinneren van het ongeluk is dat ik aan het fietsen was en iemand heel hard aan kwam rijden. Blijkbaar ben ik toen aangereden. Ze hebben me gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Op dat moment werd alles anders. Mijn hele leven stond op z’n kop.

Hersenstichting Isabella

Toen ik uit coma kwam, kon ik niets meer. Net een vaatdoek, zoals mijn moeder het zegt. Ik moest alles opnieuw leren. Zindelijk worden, lopen, praten… alles.”

Bekijk hier haar verhaal

Bron: Hersenstichting

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief