Eerste Cultuurfonds Pop Stipendium uitgereikt

Jacco Gardner kreeg het eerste Cultuurfonds Pop Stipendium uitgereikt op Eurosonic Noorderslag in Groningen door René Paas, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen. Met dit nieuwe stipendium van 10.000 euro wil het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovend popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen.

Psychedelische pop

Multi-instrumentalist en producer Jacco Gardner maakte internationaal furore met zijn psychedelische pop albums, Cabinet of Curiosities en Hypnophobia en met wereldwijde tournees. Daarnaast is hij actief in het elektronische duo Bruxas, de Zambiaanse psych band W.I.T.C.H. en werkt hij aan meerdere (experimentele) projecten vanuit Lissabon, Portugal. Thema’s als dromen en verwondering komen vaak terug in zijn werk.

De Zonnestorm

Jacco Gardner krijgt het Cultuurfonds Pop Stipendium om zijn popvoorstelling De Zonnestorm te realiseren. De Zonnestorm is een science-fiction voorstelling, waarin het publiek wordt ondergedompeld in een audio-visuele ervaring en een verhaal over een kosmische gebeurtenis. In een raamvertelling, geschreven door Jacco's broer en futuroloog Edwin Gardner, worden vier persoonlijke verhalen verteld die plaatsvinden tijdens een grootste wereldwijde black-out: de Zonnestorm van 2036.

‘De quadrafonische synthesizer compositie maakt nu al nieuwsgierig’, aldus de jury van het Cultuurfonds Pop Stipendium: ‘De samenwerking tussen futuroloog en muzikant bij dit project is verrassend en zorgt voor een interessante ontmoeting tussen beide werelden.’ Omdat de voorstelling ook op festivals kan worden uitgevoerd, kan een breed publiek het meebeleven.

Ronnie Flex en Pink Oculus

Ronnie Flex en Pink Oculus waren dit jaar de andere genomineerden voor het Cultuurfonds Pop Stipendium. Zij krijgen beide een bijdrage van 5000 euro: Pink Oculus voor een studiereis naar de Verenigde Staten om een nieuwe cd te maken en Ronnie Flex voor een investering in een eigen studio.

Jury

De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Edwin van Andel (programmeur, dj), Imke Loeffen (De Nieuwe Oost, popmuzikant) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker Eurosonic Noorderslag).

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.