EU: geen palmolie meer in Europese autotank

Er komt in de Europese Unie (EU) een eind aan het gebruik van palmolie in brandstof. Dat is erg goed nieuws. Want nu verdwijnt het regenwoud nog razendsnel om plaats te maken voor palmolieplantages. Door dit besluit zal Europa in de komende jaren steeds minder palmolie gaan gebruiken. Vanaf 2019 mag het percentage palmolie in brandstof niet verder groeien. Vanaf 2023 mag er steeds minder palmolie worden bijgemengd, tot in 2030 het percentage palmolie tot vrijwel nul is teruggebracht.

Campagneleider Rolf Schipper: "Dit is een overwinning voor miljoenen mensen in Indonesië, Maleisië, Afrika en Latijns-Amerika. Zij zijn voor hun voedsel en inkomsten afhankelijk van het regenwoud. Nu worden ze vaak nog verdreven door grote palmoliebedrijven die ongevraagd hun bos kappen voor de aanleg van plantages. Het besluit van de EU betekent een flinke deuk in de wereldvraag naar palmolie, waardoor bossen kunnen blijven staan. Wel is het teleurstellend dat het nog zo lang moet duren voor palmolie daadwerkelijk uit onze brandstof verdwijnt."

Einde aan bizarre 'groene' maatregel

Het besluit van de EU kwam vannacht na lang overleg tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad. Met dit besluit wordt één van de meest bizarre 'groene' maatregelen teruggedraaid. Vanaf de jaren '90 werd palmolie en soja bijgemengd in diesel. Dat zou klimaatvriendelijk zijn. Maar al snel bleek dat helemaal niet waar te zijn. Auto’s die rijden op palmoliediesel stoten juist drie keer zoveel CO2 uit als auto’s die rijden op gewone diesel. Toch wilden veel landen er niet mee stoppen.

Rolf Schipper: “Palmolie is goedkoop, en het is daarom veel makkelijk om door te gaan met bijmengen dan het nemen van échte maatregelen om de uitstoot van het verkeer te verminderen. Maar het was een krankzinnige invulling van het klimaatbeleid, wat het klimaatprobleem juist verergerde en waarbij we anderen opzadelden met een nieuw probleem. Daarom heeft Milieudefensie, samen met veel andere internationale organisaties, jarenlang campagne gevoerd om dit te stoppen."

Publieke druk

Dat er in Europa nu een eind komt aan palmolie in brandstof, is het gevolg van de druk die vanuit de Nederlandse bevolking is opgevoerd. Zo deden 174 wetenschappers een oproep, zetten ruim 35.000 Nederlanders hun handtekening tegen voedselgewassen in brandstof en voerde Milieudefensie verschillende acties uit. Een brede Kamermeerderheid, van de VVD tot de Partij voor de Dieren, pleitte in 2017 voor een einde aan het verbranden van palmolie in de tank. Het Europees Parlement schaarde zich in januari achter dit standpunt. Het besluit dat nu is gevallen, zwakt het besluit af van het Europees Parlement. Er komt in 2021 geen onmiddellijk verbod op palmolie. Wel stopt de groei van het percentage palmolie in brandstof al per 2019. Vanaf 2023 zal het aandeel palmolie geleidelijk afnemen tot bijna nul in 2030.

Bron: Milieudefensie

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.