Europees Parlement voor verbod op kooien in veehouderij

Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemt voor een verbod op kooien in de veehouderij. Momenteel worden veel legkippen en konijnen in de EU opgesloten in kooien met per dier niet meer dan een A4-tje ruimte. Moedervarkens worden een deel van hun leven opgesloten in stalen boxen, waarin zij zich niet kunnen omdraaien. Ook kalveren worden als ze jong zijn in individuele boxen gehouden, waarin ze veel natuurlijk gedrag niet kunnen vertonen. Het parlement dringt er dan ook bij de Europese Commissie op aan om voor 2027 een einde te maken aan het gebruik van kooien.

Stop de kooien

De resolutie werd binnen het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid aangenomen, 558 leden stemden vóór en slechts 37 tegen. Aanleiding is het succesvolle Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’. Organisatie Compassion in World Farming startte in september 2018 de campagne hiervoor, waarbij meer dan 130 Europese organisaties (inclusief de Dierenbescherming) zich aansloten. In totaal ondertekenden 1,4 miljoen Europeanen het initiatief. In Nederland werd het initiatief maar liefst 153.958 keer ondertekend; nooit eerder ontving een Europees burgerinitiatief zoveel Nederlandse handtekeningen.

stopdekooien

Er waren 1 miljoen handtekeningen nodig om het burgerinitiatief te laten behandelen door het Europees Parlement. Volgens de wet moet de Europese Commissie nu een officiële reactie geven op het burgerinitiatief. Die reactie wordt op 30 juni aanstaande verwacht, maar zowel landbouwcommissaris Wojciechowski als gezondheidscommissaris Kyriakides hebben zich al voor het beëindigen van de kooihuisvesting uitgesproken.

Hulp voor boeren

De Europese parlementsleden benadrukten dat alle producten (incl. ingevoerde producten) die in de EU op de markt komen, moeten voldoen aan de toekomstige normen voor een veehouderij zonder kooien. Passende stimulansen en financiële programma’s om veehouders tijdens de overgang te ondersteunen zijn daarbij noodzakelijk.

Bron: Dierenbescherming