Extra ogen en oren: politie en Rode Kruis slaan handen ineen bij zoekacties naar vermiste personen

Van vermiste kinderen tot aan dementerende ouderen die zoek zijn: na een succesvolle pilot helpt het Rode Kruis de politie voortaan bij zoekacties naar vermiste personen. Speciale teams worden getraind om gericht te zoeken zonder belangrijke sporen of bewijsmateriaal te vernietigen. De politie heeft hierdoor extra ogen en oren om snel een eerste zoekslag te slaan.

In 2016 startte een pilot met Rode Kruis-zoekteams in Rotterdam-Rijnmond. Deze pilot was een groot succes en daarom worden er nu teams in het hele land opgezet. “We verwachten dat we in de loop van 2024 door heel Nederland zoekteams operationeel hebben”, vertelt Heleen van den Berg, waarnemend directeur Nationale Hulp van het Rode Kruis.

Zo goed mogelijk ondersteunen

Bij de start van een zoekactie wordt er vanuit het Rode Kruis snel een groep vrijwilligers gemobiliseerd die de politie kan helpen zoeken. Deze vrijwilligers worden vooraf goed getraind: niet alleen om de politie zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, maar ook om zich voor te bereiden op de emotionele impact die een zoekactie kan hebben.

Een zoekactie is trouwens niet alleen geslaagd als de vermiste persoon daadwerkelijk wordt gevonden. Ook als de actie leidt tot aanwijzingen of als er gebieden kunnen worden uitgesloten, is de actie een succes.

Word ook Ready2Helper

De Rode Kruis-zoekteams maken deel uit Ready2Help, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis. Dit netwerk bestaat inmiddels uit ongeveer 100.000 mensen die, wanneer het nodig is, hulp willen bieden in hun directe omgeving. Sinds de oprichting in 2014 is Ready2Help al honderden keren ingezet, onder andere tijdens corona en de watersnood in Zuid-Limburg.

Meld je aan als Ready2Helper

Bron: Rode Kruis

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief