Fonds Slachtofferhulp lanceert pilot Casemanagement voor gedupeerden van medische incidenten

Slachtoffers van medische incidenten kunnen in Nederland nog niet rekenen op dezelfde opvang en erkenning als slachtoffers van bijvoorbeeld misdrijven. De enorme impact op het leven en de behoefte aan erkenning en hulp zijn echter vergelijkbaar.

Er is vaak sprake van uiterst schrijnende situaties waarin begeleiding hard nodig is om een veranderd leven weer op te pakken. Daarom heeft Fonds Slachtofferhulp het programma ‘Open in de zorg’ ontwikkeld, met als doel: meer openheid, erkenning en goede opvang voor gedupeerde ziekenhuispatiënten. Als onderdeel van het programma ‘Open in de zorg’ is Fonds Slachtofferhulp, in samenwerking met drie ziekenhuizen, gestart met de pilot Casemanagement.

Naast openheid en eerlijkheid hebben gedupeerde patiënten vaak behoefte aan verdergaande professionele ondersteuning. Zoals Eefje van Belkom, bij wie door een medisch incident de beide eierstokken verwijderd werden. ‘Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Dat besef ik maar al te goed. Waar ik vooral mee zit, is dat mijn medische fout nooit is erkend. Dat blijft erg pijnlijk en zorgt nog steeds voor allerlei stressgerelateerde klachten. Ik zou graag zien dat er na zo’n incident wordt meegedacht. Over hoe het veroorzaakte leed kan worden verzacht, maar ook over andere vormen van ondersteuning. Om verder te kunnen, in plaats van te blijven hangen in wat er verkeerd is gegaan en wie er schuld heeft.’

Met de pilot Casemanagement wordt in de komende anderhalf jaar bij minimaal 50 incidenten een onafhankelijk casemanager ingezet die gedupeerde patiënten en nabestaanden bijstaat. Er wordt direct onderzocht welke meerwaarde dit heeft. Tijdens de pilot Casemanagement kunnen patiënten van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis en St Jansdal rekenen op langdurige en intensieve ondersteuning op praktisch, juridisch en emotioneel vlak. Na de zomer worden nog eens drie ziekenhuizen aan de pilot toegevoegd.

Eefje van Belkom: ‘Ik verwacht dat deze hulpverlening heel waardevol is. In mijn geval is het juridische getouwtrek slopend en deze vorm van ondersteuning kan helpen de draad van het leven weer op te pakken.’

Met het programma ‘Open in de zorg’ werkt Fonds Slachtofferhulp nauw samen met diverse partners, waaronder de betrokken ziekenhuizen en onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, AMC/UvA en het NIVEL. Samen streven zij naar openheid, erkenning en structurele ondersteuning voor gedupeerden van een medisch incident. De pilot Casemanagement is hier een belangrijk onderdeel van en is geslaagd wanneer blijkt dat hiermee aan de behoefte van gedupeerde patiënten wordt voldaan.

Bron: Fonds Slachtofferhulp