Giro 6868 geopend voor getroffenen van het conflict in Soedan
Honderden mensen zijn om het leven gekomen, duizenden zijn gewond en vele families zitten al dagen doodsbang in hun huis zonder eten en drinken. En dat terwijl het geweld in Soedan doorgaat. Om de slachtoffers en vluchtelingen van het conflict te helpen, opent het Rode Kruis Giro 6868.
De straten van de Soedanese hoofdstad zijn leeg. Sinds het gewelddadige conflict op 15 april escaleerde, is het levensgevaarlijk om de straat op te gaan. Het gevolg: duizenden families die al dagenlang vastzitten in hun huis zonder eten en drinken. Meer dan 150.000 mensen zijn gevlucht naar andere delen van Soedan of naar buurlanden als Tsjaad en Egypte. Mensen die wel naar buiten gaan, lopen het risico om gewond te raken of nog erger: om het met hun leven te moeten bekopen.
Medische zorg is beperkt
Medische zorg om de slachtoffers van het conflict te behandelen, is beperkt. Door stroomuitval en water tekorten kan slechts 1 op de 6 ziekenhuizen in de hoofdstad Khartoum gewonden en zieke mensen helpen. Terwijl juist nu de zorg extra hard nodig is.
“We horen van onze hulpverleners dat mensen fysiek en mentaal zijn uitgeput. Ze hebben een tekort aan water, voedsel en geen onderdak. Sommige mensen zijn hun dierbaren kwijtgeraakt en maken zich ontzettend zorgen om hun veiligheid.”, vertelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.
Helpen onder zware omstandigheden
Door het hevige geweld is het voor hulpverleners erg lastig om hun werk te kunnen doen. Ondanks deze uitdagingen, verlenen honderden hulpverleners van de Sudanese Rode Halve Maan (het Rode Kruis in Soedan) eerste hulp en ondersteunen ze in ziekenhuizen en klinieken. Dat gebeurt vaak onder lastige omstandigheden: zonder elektriciteit, water en het benodigde medische materiaal.
Medische hulpgoederen komen eraan
Het Rode Kruis heeft afgelopen weekend de eerste acht ton aan medische hulpgoederen naar Soedan gebracht. Die hulpmiddelen, zoals verdovingsmiddelen, verband en materiaal om te hechten, zijn nu op weg naar ziekenhuizen in de hoofdstad Khartoum. De gevechten daar zijn nog in volle gang. Om ervoor te zorgen dat er niet nog meer mensen getroffen worden, moeten we de medische- en psychosociale hulp opschalen en zogenoemde humanitaire servicepunten opzetten. Dat zijn plekken waar er sanitair, voedsel en medische zorg is voor mensen die gevlucht zijn voor het conflict.
Om deze hulpverlening te kunnen doen roepen we de strijdende partijen op om hulpverlening veilig door te laten. Alleen dan kunnen duizenden gewonde en zieke mensen worden geholpen.
Zorg op zorg
Het conflict is helaas niet de enige zorg voor veel mensen. Het oplaaiende geweld komt bovenop jarenlange gevechten, droogte en overstromingen, instabiliteit en economische onrust. Miljoenen Soedanezen kunnen niet in de basisbehoeften voorzien. Ondervoeding was al een groot probleem in Soedan en de voedselvoorraden raken snel op nu niemand de straat op durft. Ruim 3,7 miljoen Soedanezen ontvluchtten de afgelopen jaren hun huis en leven elders in Soedan. Nog eens honderdduizenden mensen vluchtten vanwege het huidige conflict naar omliggende landen, zoals Tsjaad en Egypte. Ook zij hebben dringend eerste hulp, voedsel en psychosociale hulp nodig.
Help je ook mee?
Voor de inwoners van Soedan is deze situatie onhoudbaar. Gelukkig is hulp onderweg. Vrachtwagens van het Rode Kruis met onder andere verdovingsmiddelen en verbanden om gewonden te helpen komen naar Khartoum. Maar helaas zal nog veel meer hulp nodig zijn. Je kunt onze hulp steunen met een gift op Giro 6868 of overmaken naar IBAN-nummer NL83INGB0000006868.
Bron: Rode Kruis