Grotere verwoesting dreigt voor Bulgaars werelderfgoed Pirin Nationaal Park

De Bulgaarse regering is 2018 dramatisch begonnen met het voornemen om in bijna de helft van het nationaal park en werelderfgoed Pirin mogelijkheden toe te staan voor bebouwing en aanleg van skiresorts. In het adembenemend mooie berglandschap leven tweeduizend diersoorten, waaronder beren, gemzen, steenarenden en wolven en het bestaat voor een groot deel uit eeuwenoude dennenbossen.

Het besluit komt als een grote verrassing. Bulgarije heeft al een storm van protest geoogst, omdat het honderden kilometers aan pistes en skiliften in het natuurpark wil toestaan. De uitbreiding van het Bansko skigebied zou 7,5% van het park ernstig beschadigen. Dat is in strijd met het beheerplan. Het Wereld Natuur Fonds heeft met andere natuurbeschermingsorganisaties een rechtszaak aangespannen en voert een mailactie gericht aan de Bulgaarse premier.

Natuur bedreigd

Het nieuwe voornemen, waar de regering geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven, gaat nog veel verder. Als de voorgenomen aanpassing van het beheerplan werkelijkheid wordt, mag in bijna de helft van het park worden gebouwd. En dat terwijl de plannen voor uitbreiding van het skigebied er al voor hebben gezorgd dat het prachtige bosgebied in het hooggebergte zo zeer wordt bedreigd dat het werelderfgoed als zorgwekkend staat aangemerkt. .

WNF voert sinds eind 2016 een internationale campagne voor bescherming van het bijzondere Pirin Nationaal Park. De mailactie die de premier van Bulgarije oproept het werelderfgoed en zijn ongerepte natuur onaangetast te laten is inmiddels bijna 110.000 keer ondertekend.

Oerbos gekapt

Pirin is in 1983 door UNESCO aangewezen als natuurlijk werelderfgoed, maar staat voortdurend onder druk vanwege de wens van Bulgarije om skiresorts uit te breiden. Acht jaar geleden werden de skigebieden boven de plaatsen Bansko en Dobrinishte al uitgezonderd van het werelderfgoed, omdat de natuur teveel is aangetast. Voor de aanleg van pistes werd meer dan 160 hectare oerbos gekapt. In het gebied stonden bomen van 120 tot 300 jaar oud.

Bron: WNF