Haaien bedreigd: baby-haaien in gevaar door zeer schadelijke vistechnieken van Europese vissersboten

Op 14 juli was het Shark Awareness Day en bracht Greenpeace het rapport Hooked on Sharks uit. Daaruit blijkt dat EU-vissersvloten in de Noord-Atlantische Oceaan consequent en op schadelijke wijze vissen in gebieden waar haaien worden geboren en opgroeien. Haaien worden hier bedreigd. Spanje en Portugal – de twee landen die het meest verantwoordelijk zijn – weigeren hierop in te grijpen. Op een gemiddelde dag ligt er in de Noord-Atlantische Oceaan maar liefst 1.200 km aan vislijn, met naar schatting 15.000-28.000 haken.

Om aandacht te besteden aan het feit dat haaien hierdoor worden bedreigd, heeft Greenpeace een korte animatiefilm The Lonely Shark uitgebracht.


Will McCallum, Head of Oceans van Greenpeace zegt: “Terwijl leden van de EU beweren voorvechters te zijn van oceaanbescherming, varen hun vissersvloten doelbewust in de gebieden waar babyhaaien leven. Ze doen aan langelijnvisserij: een lange hoofdlijn voorzien van zijlijnen met duizenden haken. Een enorm destructieve vistechniek.”

Regeringen ondermijnen maatregelen om oceaan te beschermen

Uit het rapport blijkt ook dat de betrokken regeringen, Spanje en Portugal, zich consequent hebben verzet tegen pogingen om het beheer van deze visserij te verbeteren.

Will McCallum: “Visserijlanden als Spanje en Portugal zetten zich actief in om de maatregelen ter bescherming van de zee in dit gebied te ondermijnen. Deze hypocrisie brengt op grote schaal schade aan het milieu.”

Haaien bedreigd: populatie met 70% afgenomen

Van origine richt de langelijn-visserij in de Noord-Atlantische Oceaan zich op zwaardvis, maar om winstgevend te blijven is de focus verlegd naar de bijvangst van haaien. Doordat regelgeving hier niet op is aangepast, lopen haaien nu ernstig gevaar. Zo heeft het opzettelijk negeren van wetenschappers en maatschappelijke organisaties ertoe geleid dat de Noord-Atlantische kortvinmakreelhaai met uitsterven wordt bedreigd. Wereldwijd zijn de haaienpopulaties in de afgelopen 50 jaar met 70% afgenomen.

Toenemende vraag naar haaien-producten, ook vanuit Europa

De wereldwijde vraag naar haaien-producten blijft toenemen: de industrie is nu goed voor meer dan 1 miljard dollar per jaar. Haaien zijn te vinden in producten variërend van diervoeding tot make-up. Europa is een belangrijke speler in deze wereldwijde handel.

Wereldwijd verdrag is essentieel om oceanen te beschermen

In augustus 2022 komen regeringen van over de hele wereld bijeen om de laatste hand te leggen aan een VN-oceanenverdrag, de Global Ocean Treaty. Als de onderhandelingen lukken, dan is dat het eerste verdrag in de geschiedenis, gericht op bescherming van de wereldwijde oceanen. Op dit moment is slechts 1% van de oceanen beschermd als een reservaat. Een sterk verdrag zou de basis kunnen worden voor oceaanreservaten, waarin haaienpopulaties kunnen herstellen.

Will McCallum: ‘’Het VN-oceanenverdrag is voor de EU dé kans om haar verantwoordelijkheid te nemen en te bewijzen dat zij de oceanen echt wil beschermen’’

Wat kan jij doen?

Al het leven op aarde hangt af van onze oceanen. Vandaag hebben ze ons nodig om hun voortbestaan te garanderen. Wereldwijd hebben bijna 5 miljoen mensen onze petitie gesteund. Jij kan meehelpen door dat ook te doen. Teken de petitie en steun dit wereldwijde oceanenverdrag.

Bron: Greenpeace

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.