Helft christenen is Syrië ontvlucht, kerken starten actieweek

In de afgelopen zeven jaar van oorlog zijn in totaal 500.000 christenen ontvlucht. Toch blijft de overgebleven helft samenkomen in kerken om te bidden en te helpen. Jaarlijks delen de kerken voor 30 miljoen euro aan hulp uit en is daarmee samen met het Rode Kruis nog altijd de grootste hulpverlener in het land. Om de kerken in Syrië een hart onder de riem te steken komen honderden Nederlandse kerken in actie tijdens de door Kerk in Actie opgezette actieweek van 23 tot en met 30 september.

Dominee Harout Selimian uit Aleppo bleef tijdens de oorlog in Syrie: “Als kerken zijn we tijdens de oorlog zwaar getroffen. Veel christenen Syrië verlaten, maar de achterblijvers vinden steun in hun geloof en bezoeken de kerk juist vaker om te bidden om hulp. Inmiddels keren de eerste christenen weer terug te keren in Aleppo."

De mensen de terugkeren willen hun huizen en bedrijven opnieuw opbouwen, maar de oorlog heeft zoveel schade aangericht. Mensen hebben ernstige trauma’s door de oorlog. "Als we hen hoop willen geven om hier te blijven, moeten scholen en kerken open blijven. Er is een enorme werkloosheid in Aleppo. Velen kunnen hun eigen gezin niet voeden. We hebben tekort aan voedsel, drinkwater en water voor onze dagelijkse hygiëne. Daar willen we als kerk iets aan doen, aldus Selimian."

Actieweek 'Versterk de kerk in het Midden-Oosten'

Kerk in Actie, de hulpverleningsorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, organiseert dit jaar een speciale actieweek. Via collecten, concerten en gebeden wordt veel aandacht besteed aan de situatie in Syrie. “In het Midden-Oosten ontstonden bijna tweeduizend jaar geleden de eerste christengemeenten. Nu de kerken het daar moeilijk hebben door de gevolgen van jarenlange oorlog, mogen we hun niet vergeten. We zijn daarom dankbaar dat veel gemeenten in Nederland zich actief inzetten voor de kerken daar”, aldus Rob van Ooijen, woordvoerder van Kerk in Actie.

Bron: Kerk in Actie