Helft van de mensen kijkt weg van tv of scrolt door bij nieuws over rampen en conflicten

Helft van de mensen kijkt weg van tv of scrolt door bij nieuws over rampen en conflicten

De helft van de mensen in Nederland kijkt weleens weg van de televisie bij nieuws over natuurrampen, oorlog of conflict. Bijna 60% van de mensen scrolt weleens door bij nieuws over het leed in de wereld op sociale media. Jongeren doen dat nog veel vaker: 70% scrolt weleens door en maar liefst 30% doet dat regelmatig of zelfs vaak bij nieuws over natuurrampen en conflicten. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt de hulporganisatie.

Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: “Op dit moment zijn er maar liefst 120 conflicten in de wereld. Ook het aantal natuurrampen, zoals overstromingen of extreme regenval, stijgt. Kortom, er zijn steeds meer mensen in nood. Wij hebben in Nederland de luxe om de tv uit te zetten of door te scrollen. Maar mensen in Gaza, Soedan of Bangladesh niet. Zij voelen dagelijks de tekorten aan voedsel, het gebrek aan medische zorg. We mogen daar niet van wegkijken.”

Er is meer dan hondenfilmpjes

De helft van de ondervraagden vindt het (heel) belangrijk om nieuws over leed te volgen. Toch scrollen veel mensen door, kijken ze weg van de tv of slaan ze nieuwsberichten over een ramp of oorlog over. Eén op de drie jonge ondervraagden geeft aan regelmatig of zelfs vaak door te scrollen bij nieuws over een ramp of conflict.

Goossens: “Dat is een zorgwekkende trend. Jonge mensen kijken niet naar het journaal en lezen geen krant, maar consumeren nieuws via sociale media. Als je dan doorscrolt, krijg je door het algoritme veel minder mee wat er in de wereld gebeurt: wat de gevolgen zijn van klimaatverandering, waarom mensen vluchten. En is de kans groter dat je alleen grappige hondenfilmpjes of reclames van influencers te zien krijgt.”

Gevoel van machteloosheid

40% van de ondervraagden is meer geraakt door nieuws over een overstroming of oorlog dan een paar jaar geleden. 1 op de 9 mensen is juist minder geraakt door de ellende in de wereld. Zij zeggen: ‘ik raak afgestompt’ of ‘je wordt er immuun voor’. 60% van de ondervraagden geeft aan zich machteloos te voelen van al het nieuws over leed.

Dat vindt het Rode Kruis begrijpelijk. Goossens: “Er is een conflict in Oekraïne, de situatie in Gaza en Libanon voelt uitzichtloos. En dan zie je iedere dag wel nieuws over een nieuwe overstroming of tropische storm, van Spanje tot Brazilië en van Nigeria tot Vietnam. Maar dit gaat over mensen die onze hulp nodig hebben. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten.”

Gelukkig kunnen wij het ons niet voorstellen

Het Rode Kruis is daarom een campagne gestart: ‘Juist als we ons er niets bij kunnen voorstellen, is het tijd om te helpen’. Daarmee wil de organisatie aandacht vragen voor de slachtoffers van conflicten en natuurrampen wereldwijd.

Goossens: “Gelukkig maar, dat de meesten van ons niet weten hoe verschrikkelijk het is als je je kinderen geen eten kan geven. Wij voelen niet de angst van een kind die op weg naar school drones met bommen hoort overvliegen. De wanhoop als je na een overstroming geen toegang meer hebt tot een arts of medicijnen. Velen van ons weten niet hoe vreselijk de gevolgen van conflicten en natuurrampen zijn. Maar juist dán is wegkijken niet de oplossing. Dan is het tijd om in actie te komen.”

Doneren voor mensen in nood kan op Giro 881, NL33INGB0000000881 of via www.rodekruis.nl.

Bron: Rode Kruis

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief