Het Cultuurfonds start actie ‘Houd Cultuur Levend’

Vandaag start het Cultuurfonds de actie 'Houd Cultuur Levend’. Hiermee hoopt het fonds zoveel mogelijk geld op te halen voor de vele duizenden makers in de cultuursector die in zwaar weer verkeren door de coronacrisis.

Duizenden cultuurmakers zijn in nood: ze kunnen door de corona-maatregelen hun projecten niet of maar deels uitvoeren. Er dreigt veel moois verloren te gaan. Bijna 70 procent van de Nederlanders vindt het ‘heel erg’ als culturele instellingen failliet gaan als gevolg van de coronacrisis.

Tijd voor actie

Het is tijd om in actie te komen. Steun de cultuursector en de cultuurmakers. Ga naar www.houdcultuurlevend.nl voor meer info over de actie, de cultuurmakers en de actievoerders. Of doneer direct!

‘Zonder cultuur kun je niet ademen, maar zonder donateurs kan de cultuur momenteel ook niet ademen’, aldus regisseur en fotograaf Anton Corbijn. Hij is een van de cultuurmakers die zich opwerpt als boegbeeld voor de 'Houd Cultuur Levend'-campagne. Ook Jeangu Macrooy, Jord Knotter, Urmie Plein, Anton Corbijn, Micha Hamel, Janne Schra en Dolly Bellefleur maken zich hard voor cultuur.

Ondanks het feit dat 70% van de Nederlanders zich zorgen maakt om de cultuursector, heeft tot nu toe slechts 10 procent extra gedoneerd om musea, theater- en muziekgezelschappen te steunen. Dat blijkt uit een opinieonderzoek, dat het Cultuurfonds deze zomer heeft laten doen naar de waarde die het publiek hecht aan kunst en cultuur. Daarom voeren wij vanaf 17 augustus actie voor de cultuurmakers.

Lees hier het opinieonderzoek van het Cultuurfonds terug, waaruit blijkt dat de meeste Nederlanders zich zorgen maken over de cultuursector.

Wat fijn dat je iets wilt betekenen voor onze actie!

Of je nu cultuurmaker bent of cultuurliefhebber, of je nu ondersteuning nodig hebt of niet, jij kunt ons helpen om deze actie onder de aandacht te brengen.

Dit is wat je kunt doen:

 • Maak een C van cultuur
  Veel cultuurmakers en cultuurliefhebbers gingen je al voor: we maakten van hen een foto waarop zij de C van cultuur maakten om aandacht te vragen voor de cultuursector. Ook jij kunt zo’n foto of video delen. Maar voel je vooral vrij om een eigen invulling te geven aan de C met een kunstwerk, een rap, een video of groepsfoto: laat jouw unieke C van cultuur zien of horen.
 • Deel je C met de rest van de wereld met #houdcultuurlevend en #cultuurfonds
  Door deze # te gebruiken bij het delen van je bericht op social media kunnen we je bijdrage vinden, liken en delen. Vergeet ‘m dus niet!
 • Roep iedereen op om te doneren en onze cultuurmakers financieel te ondersteunen
  Dat mag in je eigen woorden, maar hieronder geven we je ter inspiratie de kernboodschap van de campagne en twee korte social-teksten mee die je kunt overnemen:
 • Kernboodschap
  Op dit moment staat duizenden cultuurmakers het water aan de lippen: ze kunnen door de corona-maatregelen hun projecten niet of maar deels uitvoeren. De nood wordt steeds hoger. Er dreigt veel moois verloren te gaan. Daarom is het Prins Bernhard Cultuurfonds een grote actie gestart om cultuurmakers te ondersteunen. Zodat er kunst, theater, mode, muziek en poëzie gemaakt kan blijven worden. Ook uw hulp is nodig. Kom met ons in actie en doneer!

Noodhulp

Adriana Esmeijer, directeur van het Cultuurfonds: ‘Er is een ramp gaande in de cultuursector. Deze campagne moet gezien worden als noodhulp. Daarom roep ik iedereen in Nederland op die cultuur belangrijk vindt, om te doneren. Het ís niet vanzelfsprekend dat er geld is voor cultuur, dat is een zaak van ons allemaal. Dus geef niet alleen zelf, maar vraag ook je collega’s, vrienden, buren en familieleden om te geven. Alleen met veel geld kunnen we voorkomen dat er veel moois verloren gaat’.

Begin een inzamelingsactie

Misschien wil je actief geld inzamelen voor cultuur en haar makers. Of wellicht ben je binnenkort jarig en lijkt het je leuk dat vrienden bij wijze van verjaardagscadeau aan cultuur doneren. Dat kan ook! Begin een online inzamelingsactie, zoals Cultuurfonds-donateur Enid.

Alvast bedankt voor je hulp!

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.