Hitte in coronatijd: houd hoofd en huis koel

Er komen weer warme dagen aan. Vooral voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken is de warmte een zorg. Zeker nu ze vanwege de coronamaatregelen het best thuis kunnen blijven. Hoe houd je het daar koel? En hoe veilig is een ventilator in tijden van corona?

Gebruik de ventilator veilig

Als de temperatuur stijgt, is het verleidelijk om de ventilator even flink door je huis te laten blazen. Maar hoe veilig is dat in coronatijd?

Op dit moment is nog niet wetenschappelijk bewezen of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. Gebruik daarom uit voorzorg in een gemeenschappelijke ruimte alleen een ventilator als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn. En het liefst altijd in combinatie een open raam. Zodat verse lucht naar binnen komt. Let er ook op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat.

Een ventilator kun je wel prima gebruiken binnen één huishouden. Krijg je bezoek? Zet hem dan uit.

Let extra op elkaar

Let extra op kwetsbare groepen uit je omgeving. Vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Ze zijn vatbaarder voor hitte, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen.

Check dagelijks even hoe het gaat met je oude buurvrouw of andere kwetsbaren in je omgeving. Doe een boodschapje, maak een praatje en help ouderen eraan te herinneren regelmatig te drinken.

Houd je hoofd koel

Houd je hoofd koel, denk na over hoe je de koelte opzoekt in de anderhalvemetersamenleving en gebruik een ventilator verstandig.

Bekijk meer tips over hitte in coronatijd op de website van het Rode Kruis.

Bron: Rode Kruis

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.