Holocaustmonument Levenslicht

Vandaag is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Zo ook in ruim 170 Nederlandse gemeenten met de onthulling van het Holocaustmonument.

Stilstaan bij Holocaustslachtoffers

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT. Het doel van LEVENSLICHT is om op een laagdrempelige manier meer bewustzijn te creëren over de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord: in heel Nederland waren zij buren, collega’s of plaatsgenoten.

Levenslicht in het hele land

Op 16 januari is LEVENSLICHT aan de Stieltjesstraat in Rotterdam onthuld. Met 104.000 oplichtende en uitdovende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team lieten zich inspireren door het belang van stenen in zowel de joodse herdenkingstraditie als de Roma- en Sinticultuur. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project en een openbaar kunstwerk te maken over de Holocaust. Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal.”

Hierna zijn de stenen verdeeld over de 171 deelnemende gemeenten, die het vanaf 22 januari tonen in hun gemeente. Het tijdelijke lichtmonument is een eenmalige aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Educatie

Speciaal voor scholen ontwikkelt het Joods Cultureel Kwartier (JCK) een online leeromgeving die aansluit bij Levenslicht. Leerlingen vanaf 10 jaar leren over en onderzoeken joods leven in hun buurt en herdenken slachtoffers van de Holocaust. Kijk op: joodsmonument.nl/onderwijs.

Bron: Vfonds