Hooikoorts: tips die je klachten verminderen

Voel jij aan het eind van de winter al een lichte prikkeling in je ogen? Blijf je liever binnen als je vrienden het bos in gaan, een terrasje pakken of picknicken in het park, omdat je geen zin hebt in een pijnlijke keel en continu niezen? Een kleine troost: je bent niet alleen. 15 tot 20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder hinderlijk. Gelukkig zijn er wel een paar tips van het Rode Kruis om je klachten een beetje te verlichten.

Houd het weer in de gaten

Warmterecord, na warmterecord wordt verbroken. Grote kans dat je dus nu al last hebt van pollen. Houd het weerbericht en de hooikoortsvoorspelling daarom ook goed in de gaten. Bij zonnig, droog weer zijn er veel stuifmeelpollen in de lucht, terwijl deze bij regen een stuk minder rondvliegen. Wil je straks op pad en zie je dat er een bui aankomt? Dan loont het om deze even af te wachten en daarna op de fiets te springen.

Slaapkamer

Er zijn maatregelen die je kunt nemen om je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden:

  • Was je haar voor het slapengaan en borstel het regelmatig goed door.
  • Neem een douche voor je gaat slapen.
  • Als je met pollen in aanraking bent geweest door bijvoorbeeld een boswandeling of een uurtje in het park, doe je kleren dan in de was.
  • Stofzuig je slaapkamer regelmatig en vervang ook je beddengoed vaker dan normaal.
  • Als je een raam openzet, zorg dan dat de wind er niet op staat, want dan vliegen de pollen zo je kamer in.

Dagje naar het strand

Op het strand zijn er minder pollen in de lucht en heb je waarschijnlijk minder last van je hooikoorts. Ga dus lekker een dag richting zee!

Gebruik Vaseline

Smeer wat vaseline aan de binnenkant van je neus en om je ogen. Het stuifmeel blijft daar dan aan vast plakken.

Zonnebril

Een zonnebril beschermt je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen rondzwervend stuifmeel. Zet wel een zonnebril op die je ogen rondom goed beschermt.

Niet wrijven

Pollen kunnen ook via je handen in je ogen komen. Was je handen dus regelmatig. Heb je last van je ogen? Probeer er niet in te wrijven. Dit maakt het alleen maar erger omdat je het stuifmeel zo verder verspreidt. Daarbij kan er ook stuifmeel aan je handen zitten. Beter is het om een nat washandje op je ogen te leggen, dat biedt verlichting.

Kennis van planten en bomen

Leer de bomen en planten herkennen die jouw klachten veroorzaken. Zo kun je de hooikoorts beter onder controle houden.

Huisdieren

Heb je huisdieren die buiten komen? Houd ze goed schoon. Stuifmeel blijft in de vacht hangen als ze langs planten lopen. Zorg dat je na een wandeling met de hond de vacht even borstelt.

Vermijd prikkende stoffen

Hooikoorts wordt erger als je wordt blootgesteld aan prikkende stoffen. Vermijd dus sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum. Zelfs sterk geurende bloemen of planten kunnen je hooikoorts erger maken. Dit allemaal uit de weg gaan, waar mogelijk, is dus een goed idee.

Ga naar de huisarts

Neem bij erge klachten contact op met je huisarts. Die kan speciale medicijnen voorschrijven.

Bron: Rode Kruis