Huisdier? Met de 'Dier & Mens Wijzer' weet je of het klikt

Een verstokte bankligger die een bordercollie in huis neemt en verwacht dat de hond de hele dag naast hem komt liggen, of iemand die een kat neemt om te scoren op Instagram, maar niets moet hebben van schoonmaken van de kattenbakken. Het lijken overtrokken voorbeelden van verkeerde redenen om aan een huisdier te beginnen, maar helaas komen dit soort 'vergissingen' maar al te vaak voor. Met een hoop ellende voor dier en mens als gevolg. De Dierenbescherming wil dit voorkomen, want ze vinden het belangrijk dat mensen eerst goed nadenken voordat ze de zorg voor een dier op zich nemen. Daarom introduceert de Dierenbescherming de 'Dier & Mens Wijzer'. Met deze online tool krijgen potentiële huisdierbezitters door het beantwoorden van vragen inzicht in waar ze allemaal rekening mee moeten houden als ze een dier in huis halen.

Een huisdier kan ons veel bieden: gezelschap, aanspraak, afleiding, beweging, troost en liefde. Omgekeerd kunnen wij mensen het dier ook veel moois bieden: een fijne plek om te wonen, eten, drinken, aandacht, verzorging en natuurlijk een hoop liefde. Deze mooie kanten van het samenleven met een huisdier kregen sinds het begin van de coronacrisis voor veel mensen nog meer waarde en leidde dan ook tot een toename in het aantal aangeschafte huisdieren. Ook de dierenopvangcentra van de Dierenbescherming konden meer dieren een nieuw thuis geven, een van de positieve kanten van de crisis. Toch waren en zijn er ook zorgen. Hebben mensen er wel voldoende over nagedacht? Realiseren mensen zich voldoende wat er allemaal bij de zorg voor een huisdier komt kijken, tijdens en na corona? Bij een adoptie uit het asiel wordt dat vooraf uiteraard goed nagegaan, maar er zijn meer manieren om aan een huisdier te komen.

Wat doe je met de konijnen tijdens de vakantie?

De vakantie is zo'n moment waarop het helaas nog wel eens misgaat. Dit was afgelopen zomer vooral in de konijnen- en knaagdierenopvangcentra te zien. Er kwamen veel konijnen bij de opvangcentra binnen. Mensen brachten ze langs om er afstand van te doen of ze werden gevonden nadat ze waren gedumpt. Het lijkt erop dat een deel van de mensen, nu ze ineens toch weer op vakantie konden, geen zin hadden om voor opvang of verzorging voor hun huisdier te zorgen. Daar hadden ze natuurlijk bij de aanschaf al aan moeten denken. De ‘Dier & Mens Wijzer’ helpt dit soort vergissingen in de toekomst te voorkomen. Niet alleen de zorg tijdens de vakantie komt daarin aan bod, maar ook of een huisdier past bij iemands levensstijl. Is iemand bijvoorbeeld ochtendmens of een nachtbraker? Verder kan je karakter een rol spelen. Zo is het de vraag of een controlfreak past bij een eigenwijze kat die doet waar ‘ie zelf zin in heeft. En de financiën, wat kost het hebben van een huisdier eigenlijk?

Acht diersoorten

Met de 'Dier & Mens Wijzer' kunnen potentiële baasjes voor acht van de meest voorkomende huisdieren nagaan of het klikt. Of die wel in hun leven passen. Naast kat en hond zijn het konijnen, cavia's, hamsters, kippen, (zang)vogels of (aquarium)vissen. Daarmee is de wijzer niet volledig en dat geldt ook voor de onderwerpen die aan bod komen. Dat is ook niet het doel, het doel is vooral om mensen aan het denken te zetten over of en hoe een huisdier in hun leven past. Nu, maar ook in de toekomst. Een dier heb je niet voor even, maar voor zijn hele leven.

Bron: De Dierenbescherming