Hulp aan Oekraïense dieren in Nederland

Dierenhulporganisaties, waaronder de Dierenbescherming, gaan samenwerken om in Nederland hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Ze hebben de handen ineengeslagen met DierenLot, IFAW en de NFDO om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren.

Vanaf vandaag zijn telefoonnummer 088 811 33 33 en mailadres: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl opengesteld voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun dieren nodig hebben.

Ook gemeenten, asielzoekerscentra of mensen die privé Oekraïners met hun dieren opvangen kunnen hier hulp aanvragen. Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak.

Hulpvraag inventariseren en coördineren

Momenteel is het nog onduidelijk hoe groot de vraag is en waar er precies behoefte aan is. Samen met de andere dierenhulporganisaties zoeken ze op basis van de binnengekomen hulpvragen naar passende oplossingen. Zij en de NFDO stemmen de hulp en opvang in Nederland onderling af en werken daarbij samen met verschillende andere dierenhulporganisaties, waaronder Mendoo en de KNMvD.

Ook hulp voor dieren buiten Nederland

Er wordt door verschillende organisaties ook gekeken naar de mogelijkheden om hulp te bieden aan dieren die nog niet in Nederland zijn. Nederlandse organisaties bieden al financiële hulp aan opvangen in Oekraïne, of sturen voedsel, beschikbaar gesteld via DierenLot, naar de grens in Polen. IFAW heeft een ervaren internationaal rampenrespons-team dat de situatie monitort en hulpvragen inventariseert via disasterresponse@ifaw.org. Hulp wordt afgestemd met andere dieren -en humanitaire organisaties en geboden aan opvangen, dierentuinen en boeren. IFAW is stand-by om hulp te gaan bieden in de regio, zodra de situatie dat toelaat.

Samenwerking

Hulp voor Dieren uit Oekraïne is een initiatief van de Dierenbescherming, IFAW, DierenLot en de NFDO en wordt gecoördineerd door de Dierenbescherming. Verder helpen onder meer de KNMvD, de dierenpolitie, organisaties in de Dierencoalitie, Mendoo, en Stichting Huisdierenwelzijn mee om alle nodige hulp in Nederland te kunnen bieden.

Bron: Dierenbescherming