Humanitas lanceert online trainingen om eenzame en rouwende mensen te helpen

Door de coronapandemie en de lockdown voelen veel mensen zich eenzaam en krijgen ook velen te maken met het verlies van een dierbare. Mensen zijn graag bereid iemand in hun omgeving te helpen maar weten soms niet hoe. Daarom heeft vereniging Humanitas drie gratis online - trainingen ontwikkeld met tips en tricks om stress en eenzaamheid te doorbreken en iemand te steunen die rouwt.

Door het wegvallen van sociale contacten in deze coronatijden, lukt het mensen niet altijd om zelfstandig hun gevoelens van eenzaamheid of stress op te vangen. Ook kunnen de beperkende contactregels een rouwproces verstoren. Mensen die hiermee te maken krijgen, kunnen wel wat steun gebruiken. “Gelukkig zien we een toename in de bereidheid om iets voor een ander te betekenen.”, aldus Miranda Broersen van Humanitas, “Er blijkt een grote behoefte te zijn aan kennis en handvatten hiervoor. Nu heeft Humanitas al decennia ervaring in het trainen van vrijwilligers. Om in de huidige behoefte te voorzien hebben we drie nieuwe trainingen ontwikkeld. Die zijn niet alleen bedoeld voor vrijwilligers, maar voor iedereen die iemand in zijn of haar buurt wil ondersteunen. Gewoon van mens tot mens, op gelijkwaardige wijze iets voor een ander betekenen. Dat blijkt keer op keer enorm te worden gewaardeerd.”

De drie trainingen worden gratis aangeboden en kunnen online worden gevolgd, ook op een mobiel of tablet. Ze gaan over stress, eenzaamheid en rouwen in coronatijd en duren slechts 15 minuten.

De trainingen bieden informatie en praktische tips over:

  • De invloed van de coronacrisis op afscheid nemen en rouwprocessen, en wat de omgeving in deze tijden kan doen voor iemand die rouwt
  • Het herkennen van stress, weten wat stress doet voor iemands (dis)balans en welke ondersteuning helpend kan zijn
  • De betekenis en gevolgen van eenzaamheid in iemands leven, en hoe die persoon gesteund kan worden bij het doorbreken hiervan

De trainingen zijn te vinden op de website van Humanitas.

Bron: Humanitas