Iedereen heeft recht op een schoon toilet

Op 19 november, is het Wereld Toilet Dag. Een dag om stil te staan bij het feit dat nog steeds 1/3 van de wereldbevolking geen toegang heeft tot een schoon toilet. Hierdoor sterven meer dan 1.300 kinderen (40 overvolle schoolklassen) per dag. Met de campagne 'Iedereen heeft recht op een schoon toilet' vraagt Simavi aandacht voor deze stille humanitaire ramp.

Waarom nu?

Aandacht voor dit probleem is belangrijker dan ooit. De wereld ligt niet op schema om het duurzame ontwikkelingsdoel (SDG) 6 te bereiken: zorgen voor beschikbaarheid en duurzaam beheer van sanitaire voorzieningen en water voor iedereen tegen 2030.
Op Wereld Toilet Dag wil Simavi iedereen in Nederland bewust maken van de situatie waarin deze mensen dagelijks verkeren.

Waarom is dit belangrijk?

Schoon drinkwater en veilige toiletten hebben een positieve invloed op zaken als voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Schoon drinkwater zorgt voor minder infecties en schone toiletten zorgen ervoor dat meisjes naar school gaan, ook als ze ongesteld zijn. Sinds 1990 hebben 2,6 miljard mensen toegang gekregen tot schoon drinkwater, maar 1,8 miljard mensen halen hun drinkwater nog steeds uit vervuilde bronnen. Daarnaast kunnen 2,3 miljard mensen op de wereld nog geen gebruik maken van schone toiletten.

Wat kan men doen?

Van 10 t/m 19 november roept Simavi heel Nederland op om samen stil te staan bij het belang van een schoon toilet, met als doel: het verbeteren van de toegang tot schone toiletten voor mensen over de hele wereld.

Iedereen kan deze campagne steunen door deze boodschap te delen met vrienden en familie. Of direct te doneren met een Tikkie voor een schoon toilet.

Bron: Simavi