In deze werelddelen neemt het aantal hiv-infecties toe

Ieder jaar komen er wereldwijd 1,8 miljoen mensen met hiv bij. Gelukkig worden dat er jaarlijks minder. Maar er is ook slecht nieuws. Want in sommige delen van de wereld neemt het aantal nieuwe hiv-infecties schrikbarend snel toe.

Elke minuut raken 3 mensen met hiv geïnfecteerd. Dat betekent dat er wereldwijd in minder dan twee weken zo veel mensen met hiv bij komen dat je de Amsterdam Arena kunt vullen. En ondanks dat het aantal nieuwe hiv-infecties ieder jaar daalt, gaat de daling niet snel genoeg. Het succes van de aidsbestrijding beperkt zich tot enkele landen.

Oost- en Zuidelijk Afrika

In Afrika zijn de laatste jaren flinke stappen gezet om de verspreiding van hiv tegen te gaan. Nog altijd wonen op dit continent de meeste mensen met hiv. Maar bijvoorbeeld Botswana, Swaziland en Kenia zijn op de goede weg om de aidsepidemie te stoppen.

Ontwikkeling nieuwe hiv-infecties wereldwijd door de jaren heen

Oost-Europa en Centraal-Azië

Hier tegenover staan echter nieuwe brandhaarden van de epidemie. Centraal-Azië en Oost-Europa bijvoorbeeld, met Rusland voorop. Het percentage nieuwe hiv-infecties stijgt daar nu net zo snel als tijdens de beginjaren van de epidemie in Afrika. Ten opzichte van 2010 is het aantal nieuwe hiv-infecties met 60% gestegen.

Armoede, discriminatie en stigma houden de epidemie in stand. Door ongelijkheid in de wereld heeft de één wel toegang tot medicijnen en de ander niet. Zelfs binnen één continent, zoals in Afrika, zijn er opvallende verschillen tussen de landen. In die landen waar groepen mensen, zoals homomannen en transgenders door conservatisme worden uitgesloten en fundamentele mensenrechten worden geschonden, neemt de hiv-epidemie helaas dramatisch toe

Bron: Aidsfonds