Ingezonden brief in The Times van Plastic Soup Foundation en A Plastic Planet

Het milieu vervuilen met nóg meer plastic is niet het juiste antwoord op de coronacrisis. De laatste weken heeft de plasticindustrie wereldwijd zwaar gelobbyd om maatregelen tegen het gebruik van wegwerpplastic van tafel te krijgen. Zonder enig wetenschappelijk bewijs wordt daarbij gesuggereerd dat plastic het veiligste materiaal is in tijden van crisis.

Meer dan twintig wetenschappers, politici en campagnevoerders waarschuwen overheden in een open brief, die vandaag in The Times verscheen, om geen gehoor te geven aan de plasticindustrie. De brief is gecoördineerd door de Plastic Health Coalition.

Luister naar de wetenschap

Plastic Soup Foundation is een van de initiatiefnemers. Directeur Maria Westerbos: ‘We moeten luisteren naar de wetenschap. De bewijzen dat plastic en de additieven daarin schadelijk zijn voor onze gezondheid stapelen zich op.’ Sian Sutherland van A Plastic Planet, de andere initiatiefnemer: ‘Now more than ever before world leaders must employ the same cool hard logic when it comes to protecting the environment from some of the worst excesses of big business’.

Prominente pleitbezorgers

De brief is ondertekend door prominente wetenschappers, onder wie Dr. Susan Shaw, oprichter en directeur van het Shaw Institute, professor Sascha Hooker verbonden aan de universiteit van St. Andrews, en professor Julia Stegemann van University College London. Politici die de brief hebben ondertekend zijn onder anderen baroness Lister of Burtersett, lord Hayward, Baroness Jolly en lord Loomba CBE. De bekende Engelse BBC presentator wetenschap Liz Bonnin behoort ook tot de ondertekenaars.

Zware lobby van de plasticindustrie

In Amerika heeft de Plastics Industry Association vorige maand in een brief het Amerikaanse Ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken verzocht om vanwege corona de veiligheid van plastic te benadrukken. Verder vroeg deze lobbyorganisatie aan het ministerie om zich publiekelijk tegen het verbod op eenmalig plastic producten uit te spreken.

De Europese brancheorganisatie European Plastics Converters vroeg de Europese Commissie onlangs om de Single-Use Plastics (SUP)-Richtlijn minstens één jaar uit te stellen.

In het Verenigd Koninkrijk had de lobby succes. Daar is het verbod op plastic rietjes en wattenstaafjes met zes maanden uitgesteld, aldus een bericht in de Evening Standard.

Bron: Plastic Soup Foundation