Intimidatie bij abortusklinieken onverminderd hoog

Intimidatie bij abortusklinieken blijft onverminderd hoog en neemt op sommige locaties zelfs toe. Dat blijkt uit een rondvraag van het Humanistisch Verbond en de Bovengrondse. Daarom luiden de twee organisaties de noodklok.

Een jaar geleden startte het Humanistisch Verbond de campagne ‘Vrij om over je eigen buik te beslissen’ om aandacht te vragen voor de toenemende intimidatie van abortuskliniek-bezoekers door anti-abortusdemonstranten. De meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich uit vóór bufferzones om demonstranten op afstand te houden, zodat bezoekers ongehinderd naar binnen kunnen. Debatten zijn erover gevoerd, moties ingediend, en ook minister de Jonge sprak zijn steun uit voor ons voorstel om bufferzones in te stellen.

“We zijn een jaar verder. Er zijn vele debatten gevoerd, moties ingediend, maar uit onze rondvraag in samenwerking met de Bovengrondse blijkt: er is niets veranderd,” aldus directeur Christa Compas van het Humanistisch Verbond tegen het AD. “De intimidatie bij abortusklinieken gaat onverminderd door en op sommige plekken is het zelfs toegenomen. Dit moet stoppen en daarom luiden we de noodklok.”

Zoals bij het Vrelinghuis in Utrecht, ondanks gesprekken met gemeenten en politie is de intimidatie daar niet afgenomen. “In Utrecht is het probleem niet effectief aangepakt. Nog altijd worden bezoekers opgewacht, toegang tot de kliniek bemoeilijkt, aangesproken of nageroepen, bestookt met “woorden Gods”, of ze krijgen folders of plastic embryo’s in de handen gedrukt”, vertelt manager A. B-L. Querido van het Vrelinghuis.

Ook bij Gynaikon Klinieken Rotterdam worden bezoekers nog altijd belaagd door anti-abortusdemonstranten. Directeur Gerrit Zomerdijk: “Het afgelopen half jaar is het aantal demonstraties gelijk gebleven of licht toegenomen. Er is een hardnekkige groep bijgekomen. Zij staan pal voor de deur en zeggen dat ze niet demonstreren, maar adviseren.” In Enschede is het aantal demonstraties zelfs toegenomen, meldt de Emmakliniek. En in Amsterdam, waar voorheen geen demonstraties waren, was op 14 februari voor het eerst een demonstratie.

De oplossing: bufferzones

Daarom luidt het Humanistisch Verbond de noodklok. Er is genoeg gepraat. Het is tijd dat gemeenten bufferzones instellen en handhaven. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar vrouwen moeten veilig en ongestoord de kliniek kunnen bezoeken. Bufferzones zijn een oplossing. Anti-abortusdemonstranten worden daarmee op afstand gehouden zodat vrouwen ongehinderd naar binnen kunnen. Onder meer in Engeland, Australië en Canada hebben bufferzones hun kracht al bewezen.

In enkele gemeenten waar wel bufferzones zijn ingesteld wordt niet door de politie gehandhaafd. Daar moet verandering in komen. “In Rotterdam mogen de demonstranten alleen aan de overkant staan”, zegt Zomerdijk van Gynaikon Klinieken Rotterdam. “Maar daar houden ze zich niet aan. Ze staan pal voor de deur en de politie doet er niets aan.”

Bron: Humanistisch Verbond