kabinet steekt meer geld in aanpakken wachttijden asielprocedure

Het kabinet gaat structureel meer geld steken in het sneller afhandelen van de asielprocedure. Volgens VluchtelingenWerk Nederland heel goed nieuws dat lang op zich heeft laten wachten. De wachttijden voor de asielprocedure liepen de afgelopen tijd extreem op. Dat kwam door slechte planning en jarenlange bezuinigingen kampte de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met een personeelstekort.

Ziek van het wachten

De wachttijd voordat een asielaanvraag in behandeling wordt genomen, loopt nu op tot anderhalf jaar. Normaal gesproken duurt dit dagen of enkele weken. De gevolgen van de problemen bij de IND zijn inmiddels ook elders voelbaar: de opvang raakt vol, de IND kan regelmatig niet komen opdagen bij de rechter, en de integratie loopt een jarenlange achterstand op. Vluchtelingen en asielzoekers worden ziek van het wachten en de zorgen om hun gezinsleden, die vaak moeten achterblijven in hun land van herkomst of daar in de buurt tot de asielprocedure is afgelopen.

Problemen voorlopig nog niet opgelost

De overheidsdiensten die het asielbeleid uitvoeren krijgen er vanaf 2020 jaarlijks 100 miljoen euro bij. Dat stelt de IND in staat achterstanden in te halen en nieuwe problemen in de toekomst te voorkomen. Toch kan het nog een tijd duren voor de asielprocedure weer op orde is. Dat komt bijvoorbeeld doordat de IND nieuw personeel moet opleiden voor zij aan de slag kunnen. Staatssecretaris Harbers sprak onlangs de verwachting uit dat het tot 2021 kan gaan duren voor de IND asielverzoeken weer op tijd kan behandelen. De problemen zijn dus nog lang niet voorbij.

IND niet nog verder belasten

De IND moet dus alles op alles zetten om de achterstanden in te halen. Toch wil het kabinet de IND er juist nu nieuwe taken bij geven. Zo wordt de rechtsbijstand tijdens de asielprocedure grotendeels afgeschaft en moet de IND straks asielvergunningen al na drie in plaats van na vijf jaar opnieuw beoordelen. Dit levert de IND veel extra werk op. VluchtelingenWerk Nederland vraagt het kabinet deze maatregelen te schrappen zodat alle aandacht kan gaan naar het terugdringen van de achterstanden.

Bron: VluchtelingenWerk

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.