Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).

Beperking klimaatverandering

Het rapport Restoring Asia's Roar: Opportunities for tiger recovery across their historical range stelt uitdrukkelijk dat veel van deze herstelgebieden cruciaal zijn voor de opslag van CO2. Een voorbeeld is het Cardamom-regenwoud in Zuidwest-Cambodja.

De bescherming van deze bolwerken van biodiversiteit en andere belangrijke landschappen voor het herstel van de tijger draagt niet alleen bij aan de wereldwijde doelstellingen om klimaatverandering te beperken, maar levert ook grote ecologische voordelen op voor mensen, wilde dieren en de planeet.

Steun lokale bevolking onontbeerlijk

Maar het herstel van tijgers in deze landschappen zal alleen succesvol zijn met de volledige steun en deelname van lokale gemeenschappen, benadrukt het rapport.

Bij de conclusie dat er 1,7 miljoen km2 extra beschikbaar is, is de menselijke impact in het gebied een belangrijke factor geweest. Het in aanmerking nemen van zowel sociale (met inbegrip van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen) als politieke steun voor natuurbehoud is een essentieel onderdeel van elke afspraak die wordt gemaakt voor tijgerherstel.

Smriti Dahal, Community Lead bij WWF's Tigers Alive Initiative: "Het bestuderen van het sociale landschap van gebieden waar tijgers zouden kunnen gaan leven en het vroegtijdig betrekken van lokale gemeenschappen als gelijkwaardige partners in het proces, is van cruciaal belang. Het terugbrengen van tijgers moet iedereen evenredig ten goede komen. Willen we de herstelgebieden voor tijgers zeker stellen dan zullen in samenwerking met de lokale gemeenschappen op hen toegesneden gebiedsgebonden beschermingsmaatregelen moeten worden ingevoerd.”

Natuurlijk gedrag

Volgens het rapport zou de uitbreiding van het tijgergebied in veel landschappen grotendeels het gevolg kunnen zijn van de bewegingen die tijgers toch al maken tussen gebieden. In elk land waar de tijger momenteel voorkomt behalve China, bevinden de meeste 'nieuwe' gebieden zich binnen 100 km van waar de huidige tijgerpopulaties zitten - ruim binnen de afstand waarover tijgers zich kunnen verspreiden.

Recente bewijzen van dergelijk gedrag komen uit de uitlopers van de Himalaya in Bhutan en Oost-Nepal. In 2020 hebben camera's in het Ilam-district van Nepal bijvoorbeeld een tijger vastgelegd op een hoogte van 3165 meter – nooit eerder kwam in Nepal een tijger zo hoog en nooit zo ver, 250 km, ten oosten van het bekende tijgergebied in het land.

Herintroductie

In potentiële herstelgebieden waar tijgers zijn uitgestorven, zoals Cambodja, Kazachstan en Laos, is actieve herintroductie misschien de enige optie voor het herstel van tijgers. Een plan voor de herintroductie van tijgers in Kazachstan tegen 2025 is al in uitvoering. Er is eerst begonnen met het herstel van de prooidierstand en overleg met de plaatselijke gemeenschappen.

Bron: WNF

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief