Keniaanse president markeert uitbreiding Amref universiteit

Om het schrijnende tekort aan goed opgeleide zorgverleners op te lossen en de toegang tot gezondheidszorg voor afgelegen gemeenschappen in heel Afrika te verbeteren, is uitbreiding van de in 2017 opgerichte Amref International University voor gezondheidswetenschappen (hierna AMIU) in Nairobi onmisbaar. De Keniaanse president Kenyatta heeft volksgezondheid hoog op de agenda staan. Daarom gaf hij op 9 juli 2022 ceremonieel het startsein voor de bouw van de nieuwe campus in The Northlands (nabij de hoofdstad Nairobi).

Positieve impact gezondheidssector

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, was ook aanwezig en sprak zijn steun uit voor de uitbreiding van de uninversiteit. In zijn woorden: “65 jaar Amref-dienstverlening aan Afrikaanse landen heeft een enorme positieve impact gehad op de gezondheidszorgsector van het continent.” AMIU bouwt voort op die kennis en ervaring.

Historisch moment

De focus van AMIU ligt op training, onderzoek en voorlichting op gebied van gezondheidszorg. Er worden vakken gegeven voor alle niveaus van medisch personeel zoals: dokters, verpleegkundigen, psychotherapeuten. Amref's inzet is om innovatieve programma's te ontwikkelen die inspelen op de huidige en toekomstige gezondheidsbehoeften van Afrika en de wereld.

Het was een historisch moment in 2019 toen de eerste studenten slaagden voor hun opleiding Verpleegkunde. Inmiddels is de derde lading studenten geslaagd en klaar om aan de slag te gaan. De Keniaanse president kentekende het tweede historische moment voor AMIU met de aftrap voor de uitbreiding.

Zorgtekort

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Afrika 25% van de ziektelast in de wereld, terwijl naar schatting Oost-Afrika slechts 1,3 procent van het wereldwijd opgeleide zorgverleners heeft. De realiteit is dat er dringende behoefte is in de Afrikaanse gemeenschap aan ten minste een miljoen zorgverleners en 350.000 verloskundigen.

In zijn toespraak zegt de president dat goed opgeleide zorgverleners van cruciaal belang zijn voor de gezondheidszorg. Zorgpersoneel is volgens hem een van de belangrijkste bouwstenen van elk gezondheidssysteem. Hij vervolgt: "Onze gezamenlijke inspanningen met Amref om goede en betaalbare zorg voor iedereen toegankelijk te maken en sociaaleconomisch succes in Afrika na COVID-19 te bereiken, zijn afhankelijk van de mate van herstel van ons gezondheidssysteem. Verbetering kan alleen met robuust zorgpersoneel."

Investeren in gezondheidsmedewerkers

Van de ervaringen met de COVID-19-pandemie, waarbij veel eerstelijns zorgverleners het leven lieten, tot de lange rijen patiënten die wachten om te worden geholpen door de weinige artsen of verpleegkundigen in de ziekenhuizen: er is duidelijk behoefte om zwaar te investeren in sterk zorgpersoneel.

Bron: Amref Flying Doctors

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief