Kipster opent nieuwe 3 sterren stallen

Kipster opende vandaag twee nieuwe kippenstallen in Beuningen. Allebei de stallen krijgen 3 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De stallen kenmerken zich door veel daglicht en frisse lucht, veel ruimte voor de dieren en een inrichting die de natuurlijke omgeving van de kip nabootst. Het Kipsterconcept houdt niet alleen rekening met dierenwelzijn, maar ook met alle andere aspecten van duurzaamheid, zoals het milieu. Kipster is daarmee één van de koplopers die laten zien hoe de veehouderij op een integraal duurzame manier kan worden ingericht.

De eerste Kipsterstal werd in 2017 geopend in het Limburgse Oirlo, waarvan de stallen in Beuningen kopieën zijn. De Dierenbescherming was bij het ontwerpen van die stal vanaf de eerste schetsen betrokken. Het bijzondere aan het ontwerp is dat dit volledig diergericht is. Dat betekent dat het rekening houdt met de behoeftes van de dieren. Kippen willen bijvoorbeeld graag scharrelen in een lichte ruimte met frisse lucht, dus is er bij Kipster een grote overdekte binnentuin, én kunnen de kippen aan de zijkant van de stallen in een uitloop met bosrand. De stal kreeg dan ook 3 sterren, het hoogste niveau dierenwelzijn, van het Beter Leven keurmerk.

Duurzaam en transparant

Ook aan andere aspecten van duurzaamheid is gedacht. Zo liggen de daken vol zonnepanelen om schone energie op te wekken. De kippen worden gevoerd met reststromen van bijvoorbeeld bakkerijen, waardoor er geen soja verbouwd hoeft te worden voor het veevoer. Ook aan meer transparantie van de veehouderij is gedacht, want de stallen zijn uitgerust met een gedeelte voor bezoekers van waaruit de kippen bekeken kunnen worden. En voordat de eerste schep de grond in ging, was gezorgd voor een langdurig afzetcontract (eerst met Lidl, nu ook met o.a. Albron en de Efteling), zodat het zeker was dat de eieren voor een eerlijke prijs verkocht konden worden.

Toekomst van de veehouderij

In deze tijd, waarin er veel discussies worden gevoerd over de toekomst van de veehouderij, is het mooi om te zien dat deze en andere innovatieve concepten worden opgezet. Ze laten zien dat het mogelijk is om, door in een korte, hechte keten te werken, een meerwaardeconcept op te zetten dat niet gericht is op het verhogen van de kwantiteit (schaalvergroting) maar van de kwaliteit. Dat resulteert in een beter dierenwelzijn, een lagere milieu-impact, meer verbinding tussen burger en boer, en last but not least een goed verdienmodel voor de veehouder. We hopen dat dit anderen inspireert om zich (nog meer) in te zetten voor deze doelen.

Bron: Dierenbescherming

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.