Klimaatrampen nemen toe, hulpaanvragen stijgen explosief

Orkanen. Overstromingen. Grote droogte. Extreem weer neemt toe, waardoor het aantal noodhulpaanvragen explosief is gestegen. In de laatste 20 jaar werden maar liefst 8 keer zoveel aanvragen gedaan. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Oxfam Novib. Vooral mensen in de armste delen van de wereld worden ongekend hard geraakt.

Uit het rapport ‘Footing the bill’ van Oxfam Novib blijkt dat de jaarlijkse hulpaanvragen in 2000-2002 gezamenlijk 1,6 miljard dollar bedroegen. De afgelopen 3 jaar liep dit bedrag al op tot 15,5 miljard dollar per jaar.

De toename van het aantal aanvragen is het gevolg steeds vaker voorkomende extreme weerverschijnselen zoals orkanen, overstromingen en grote droogte. Deze klimaatrampen raken mensen in de armste delen van de wereld het hardst. In deze landen ontbreken de financiële middelen om een klimaatramp te boven te komen. Hierdoor neemt de wereldwijde ongelijkheid toe.

Werkelijke kosten klimaatschade nog veel hoger

Deze cijfers gaan enkel over eerste noodhulp na een ramp, zoals eten, schoon water en tijdelijk onderdak. De echte kosten van schade veroorzaakt door klimaatverandering liggen vele malen hoger. De kosten voor bijvoorbeeld wederopbouw van huizen, ziekenhuizen, het verstrekken van voedsel en eerste levensbehoeften in 2030 lopen naar schatting op tot zo’n 200 tot 580 miljard dollar. Daarin zijn de niet-economische kosten zoals verlies van dierbaren, vernietiging van leefomgeving en culturele waarden nog niet meegenomen.

Ook bereikt de noodhulp niet de mensen die het nodig hebben. Sinds 2000 zijn 4 miljard mensen geraakt door klimaatrampen, maar slechts 474 miljoen van hen hebben aanspraak kunnen maken op noodhulp. Dat is 1 op 8 mensen.

Veroorzakers klimaatverandering negeren hun verantwoordelijkheid

Rijke geïndustrialiseerde landen zijn voor 92% verantwoordelijk voor alle historische uitstoot. Maar ze falen om te voldoen aan de noodhulpaanvragen. Voor elke 2 dollar noodhulp die wordt aangevraagd voor het opvangen van klimaatrampen, wordt momenteel maar 1 dollar uitgekeerd.

Daarnaast negeren rijke landen systematisch de roep van ontwikkelingslanden om het instellen van een klimaatschadefonds. Vanuit zo’n fonds zouden kwetsbare groepen gecompenseerd kunnen worden voor geleden klimaatschade, voorbij de eerste noodhulp.

Hoog tijd voor klimaatrechtvaardigheid

De landen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, worden het hardst geraakt door de gevolgen ervan. We kunnen niet van hen verwachten dat zij zelf voor de kosten van klimaatschade opdraaien. Wie verantwoordelijk is, moet die verantwoordelijkheid dragen. Dat betekent dat rijke landen, grote bedrijven met hoge uitstoot en miljonairs met een grote CO2-voetafdruk zullen moeten betalen voor de klimaatschade die zij veroorzaken. De rekening neerleggen waar hij thuishoort: dat noemen wij klimaatrechtvaardigheid. Zo stelt Oxfam Novib in het rapport.

Strijd jij ook mee?

Laat jij je ook horen voor klimaatrechtvaardigheid? Sluit je aan en loop op 19 juni mee met de Klimaatmars.

Bron: Oxfam Novib

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief