Klokkenluidersplatform Publeaks bestaat vijf jaar

Publeaks, het online platform dat veilige en anonieme communicatie mogelijk maakt tussen journalisten en klokkenluiders, bestaat vijf jaar. Publeaks is opgezet door Stichting Publeaks in samenwerking met Free Press Unlimited. Inmiddels heeft Free Press Unlimited platforms gelanceerd in Mexico, Nigeria en Indonesië, die het mogelijk maken dat bronnen die anoniem willen blijven, media voorzien van waardevolle tips. Tips die leiden tot onthullende nieuwsverhalen.

Ruth de Vries, programmacoördinator van Free Press Unlimited: “Publeaks heeft zich in journalistiek Nederland inmiddels ruimschoots bewezen. Veel gerenommeerde journalistieke redacties zijn aangesloten en sommigen hebben zelfs hun eigen portal gecreëerd. De hoeveelheid scoops neemt elk jaar toe. Het platform voorziet de Nederlandse nieuwsconsument van onmisbare informatie die van publiek belang is. Publeaks is de bron die overheden en bedrijfsleven via journalisten verantwoording laat afleggen over misstanden en fouten.”

Relevant en betrouwbaar

Klokkenluiders blijven met Publeaks anoniem, terwijl ze zelf kunnen kiezen aan welke van de aangesloten media en maatschappelijke organisaties zij hun informatie willen doorgeven. Het is vervolgens aan de journalisten om te controleren of de tips relevant en betrouwbaar zijn. Een verhaal dat misstanden publiekelijk aan de kaak stelt, wordt pas gepubliceerd na grondig onderzoek van de feiten. Het is een effectieve manier om zaken openbaar te maken die autoriteiten, grote bedrijven en criminele bendes graag onder de pet willen houden.

Nieuws met verstrekkende gevolgen

Nieuwsverhalen met verstrekkende gevolgen die mede via Publeaks tot stand zijn gekomen zijn onder andere de pensioenpremieperikelen van 50+voorman Henk Krol, de inbreuk op de medische privacy van reality-show ster Barbie en de levensgevaarlijke want niet brandveilige Kerstmarkt in Valkenburg. Veel redacties maken overigens niet openbaar dat hun nieuwsverhalen via Publeaks tot stand zijn gekomen om de groots mogelijke bescherming van de privacy van hun bronnen te waarborgen.

Uitbreiding in drie landen

Free Press Unlimited heeft in die vijf jaar niet stilgezeten. Inmiddels zijn MexicoLeaks, IndonesiaLeaks en LeaksNG (Nigeria) in vol bedrijf en ook in die landen is het platform een bron van opzienbarende nieuwsverhalen. Ook hier zijn de deelnemende media uitgekozen op kwaliteit van hun onderzoeksjournalistiek en ook hier leidt het ertoe dat verantwoordelijken voor misstanden verantwoording moeten afleggen.

Bron: Free Press Unlimited