KNVB en Oranje Fonds slaan handen ineen voor De Nationale Voetbaldag

Op 13 juni 2020 wordt tijdens het openingsweekend van het EK Voetbal voor het eerst De Nationale Voetbaldag georganiseerd. De KNVB organiseert deze dag in samenwerking met het Oranje Fonds als maatschappelijk partner.

Als ‘nalatenschap’ van het EURO2020, waarvoor vier wedstrijden in Nederland worden gespeeld, gaat deze bijzondere dag ieder jaar herhaald worden. Net als NLdoet en Burendag. Voetbalclubs kunnen op De Nationale Voetbaldag een toernooi én allerlei activiteiten organiseren. Het idee is ontstaan uit de wens om doelgroepen die deze clubs normaal gesproken niet zien, te betrekken bij de club. Dat kunnen bijvoorbeeld meisjes/vrouwen zijn, kinderen uit een bepaalde buurt, mensen die nieuw zijn in Nederland, eenzame mensen of ouderen.

De KNVB gelooft in de verbindende kracht van voetbal en wil deze uitbreiden naar de hele samenleving, dus ook naar niet-leden. De clubs die meedoen, kunnen een budget aanvragen via het Oranje Fonds. Er is hiervoor een Oranje Fonds op Naam opgericht door de KNVB met de naam Voetbal Verbindt.

Met het thema “Jouw club. Jouw kleuren. Feest voor iedereen” is door de KNVB een landelijke campagne gestart om zoveel mogelijk clubs aan te laten sluiten op deze dag. Al meer dan 200 voetbalverenigingen in Nederland hebben zich aangemeld. Het Oranjefonds zet haar kennis en ervaring in om de clubs te helpen hun maatschappelijke rol te versterken. Het fonds koppelt de clubs aan (lokale) sociale organisaties om zo andere doelgroepen dan alleen de voetballers te verwelkomen.

Naast de KNVB en het Oranje Fonds hebben ook de Partners van het Voetbal ING, Nike, De Nederlandse Loterij, KPN en PwC zich achter De Nationale Voetbaldag geschaard om er een bijzondere en verbindende dag van te maken.

Bron: Oranjefonds