Koninklijke Hondenbescherming waarschuwt baasjes puppy's: Vachtverzorging vraagt wennen

Corona-tijd brengt vele uitdagingen en met alle Corona puppy’s die soms prachtige vachten gaan krijgen, waarschuwt de Koninklijke Hondenbescherming: vachtverzorging vraagt wennen.

Heb jij een puppy gekocht die een dichte of lange vacht krijgt? Zorg dan voordat de vacht op volle dichtheid en lengte is, dat je puppy went aan vachtverzorging! De vacht van een hond ontwikkelt zich tijdens de eerste levensweken en maanden. Het is makkelijker om je puppy te leren dat vachtverzorging leuk is als de vacht nog niet ‘vol of lang’ is. Als je hond snel leert dat vachtverzorging iets is om ontspannen te ondergaan, heeft iedereen een leven lang plezier.

Klitten en huidproblemen

Helaas zien we nog vaak dat hondenhouders te laat dat hun hond vachtverzorging niet (goed) toelaat. Dat geeft stress voor de hond en voor het baasje. Bovendien kan het leiden tot grote (gezondheids)problemen omdat klitten in de vacht pijnlijk zijn en kunnen leiden tot ernstige huidproblemen.

Trimmers

Om puppy's en jonge honden te laten wennen aan vachtverzorging hebben trimmers vaak kennismakingsbezoeken. Als ‘baasje’ leer je tijdens zo’n bezoek hoe je de vacht optimaal verzorgt. En de hond leert dat vachtverzorging leuk is, omdat er nog geen noodzaak is tot onderhoud. Zodra die noodzaak er is, ben je te laat met het wennen. De trimmer zal dan tegen alle stress in, doen wat er nog kan. In uitzonderlijke gevallen moet een trimmer uitwijken naar heftiger middelen omdat een gewone ‘behandeling’ van de hond niet meer mogelijk is of het de hond te veel stress geeft.

Wennen in corona-tijd

Vanwege de lockdown in Nederland is het momenteel lastig om een trimsalon te bezoeken, terwijl er een ware run is op puppy’s. Vandaag maakte de Vereniging voor Trimsalons ABHB bekend dat trimmen onder voorwaarden weer kan! Helaas voorlopig alleen nog voor dieren van wie het welzijn in gevaar komt.

Langharige, wollige vachten

Tamar van trimsalon Puppylook in Den Haag geeft aan dat honden met langharige, wollige vachten intensieve vachtverzorging van een professional nodig hebben. Dit betekent iedere 8 weken een bezoek aan de trimsalon. Veel van de tegenwoordige modehonden hebben veel vacht, denk dan aan alle Doodles en Pomeriaantjes. Het is voor deze honden erg belangrijk om al op jonge leeftijd te wennen aan de handelingen die de trimmer moet uitvoeren om de wollige hondenvacht gezond te houden.

Wat kun je zelf doen?

Zoek contact met een trimmer in je buurt en vraag of je tegen betaling een online advies kunt krijgen over de vachtverzorging van je hond. Oefen thuis met het wennen aan de vachtverzorging en de instructies die je daarover krijgt. De instructies gaan bijvoorbeeld over:

  • Hoe verzorg je de vacht?
  • Welke borstel of kam gebruik je?
  • Hoe bouw je dit in stapjes op?
  • Waar let je op bij je hond om te zien of hij went/het leuk vindt?

Begin zo snel mogelijk zodat je in kleine stapjes met focus op ‘leuk maken’ de hond gewend aan iets dat een hondenleven lang van belang is!

Bron: Koninklijke Hondenbescherming