‘Kou bedreigt bijna 7 miljoen vluchtelingkinderen’

Save the Children waarschuwt voor de gevolgen van de winterkou voor bijna 7 miljoen gevluchte kinderen in delen van het Midden-Oosten, Azië en Europa. Deze kinderen lopen grote risico’s door de winterse temperaturen, blijkt uit een analyse van Save the Children.

"Veel kinderen zijn door de oorlog en de barre omstandigheden in vluchtelingenkampen al verzwakt", stelt woordvoerder Annemieke Ruggenberg. "De meeste kinderen hebben niet meer dan een T-shirt, een broek en een paar slippers."

12 gevaarlijke landen

In totaal zijn er volgens Save the Children 12 landen waar kinderen door de wintertemperaturen gevaar lopen, namelijk Syrië, Afghanistan, Irak, Libanon, Jordanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Servië, Griekenland, Montenegro, Italië en Oekraïne. In Bosnië en Herzegovina evacueerde Save the Children in december honderden kinderen uit een ondergesneeuwd kamp op een voormalige vuilstortplaats.

De tenten van veel vluchtelingen staan op bevroren grond. Ook zitten er volgens de woordvoerder veel mensen in vochtige, koude ruimtes en in kleine tenten. "Ze hebben weinig bescherming tegen de kou. Er is geen verwarming, en er is weinig beschikking over warme kleding, geschikte schoenen of goed voedsel."

Verbrand plastic

De kou brengt ook andere risico’s met zich mee. Vluchtelingen zijn vaak genoodzaakt om kerosinekachels te gebruiken in hun tenten, wat kan leiden tot het uitbreken van branden. Omdat er vaak niets anders voorhanden is, verbranden de vluchtelingen plastic in hun kachels. De damp van het vuur in kleine ruimtes kan ook zorgen voor huiduitslag en brandwonden.

Bron: Save the Children