Landelijke actiedag Giro555 Samen in actie voor Oekraïne van start

Radio-dj’s Sander Lantinga en Gerard Ekdom hebben zojuist om 6 uur het startsein gegeven voor de landelijke actiedag van Giro555 Samen in actie voor Oekraïne. De teller van de grootscheepse inzameling staat momenteel op 21,4 miljoen euro. Dat is ruim 5 miljoen meer dan de vorige tussenstand op zaterdag. De landelijke actiedag heeft tot doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de humanitaire nood waarin miljoenen Oekraïners verkeren.

De landelijke en regionale media komen vandaag massaal in actie voor Giro555. Van 6.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds is er een speciale uitzending van Radio555, die op tien deelnemende landelijke radiostations tegelijkertijd wordt uitgezonden. SBS6, RTL en de NPO brengen maandagavond van 20.30 tot 23.00 uur een gezamenlijk televisieprogramma. In het Instituut voor Beeld en Geluid zit een belpanel met prominenten klaar om donaties voor Giro555 via het speciale actienummer 0800-11 12 aan te nemen. Online werken media en influencers nauw samen voor de getroffenen. Verschillende media doen mee aan de landelijke actiedag. Zo staat Goedemorgen Nederland (NPO1) in het teken van Giro555. Ook Paramount sluit zich aan bij deze actie. Op de zenders MTV, Comedy Central en Spike zal het gezamenlijke televisieprogramma live te zien zijn.

Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro555: “Het is hartverwarmend om te zien met welke betrokkenheid en saamhorigheid Nederland zich inzet om zo veel mogelijk in te zamelen voor de Oekraïners. Met gezamenlijke programma’s op radio en tv, maar ook met heel veel initiatieven in het land. We gaan vandaag alles op alles zetten voor een hoge opbrengst. Want hoe meer geld we ophalen, hoe meer hulpverlening de gezamenlijke hulporganisaties kunnen inzetten in Oekraïne en omringende landen. Die hulp is voor de getroffen Oekraïners van levensbelang.”

Humanitaire ramp

Voor 44 miljoen Oekraïners dreigen de recente ontwikkelingen in hun land uit te lopen op een humanitaire ramp. De samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor Oekraïne. Er is behoefte aan directe noodhulp, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Voor miljoenen Oekraïners, onder wie 7,5 miljoen kinderen, is op dit moment niets zeker. Het ingezamelde geld kan hen voorzien van levensreddende noodhulp.

Noodhulp

De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Om dit te kunnen realiseren is veel geld nodig. Doneren kan via Giro555.nl of via het speciale actienummer 0800-11 12.

Organisaties achter Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

Bron: Giro555