Losloopgebieden móeten veiliger: voor zowel de hond als de omgeving

Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Dat blijkt uit de honderden inzendingen die de Koninklijke Hondenbescherming deze zomer ontving na een oproep om foto’s in te sturen. “Ze zijn gevaarlijk, zowel voor de hond als de omgeving. Het vraagt om ongelukken. We roepen daarom op Wereld Hondendag (26 augustus), alle gemeenten op om hier snel goed naar te kijken,” zegt directeur Daphne Groenendijk van de Koninklijke Hondenbescherming.

Regelmatig ontvangt de Hondenbescherming klachten over onveilige uitlaat- of losloopgebieden voor honden. Zowel van hondenliefhebbers, als van mensen die last hebben van de honden. “We zien dat in de weinige veilige losloopgebieden inmiddels een overbevolking plaatsvindt van mensen die allemaal juist daar hun hond willen uitlaten. Dat leidt tot stress bij honden en baasjes, waardoor ongelukken gebeuren. Ook is er veel ergernis bij mensen zonder honden die daar komen voor de rust of voor recreatie en last hebben van de loslopende honden.”

Levensgevaarlijk

Dat probleem zou een stuk minder zijn als de vele andere toegewezen “losloopgebieden” veilig zouden zijn. “Gemeentes zijn vaak trots dat zij wel tientallen losloopgebieden hebben, maar in de praktijk loopt daar letterlijk geen hond. Ze plaatsen een bord in een groene border langs een provinciale weg en hebben dan op papier een losloopgebied gecreëerd. Deze gebieden zijn vaak levensgevaarlijk, voor zowel de hond als de andere weggebruikers,” licht Groenendijk toe.

Bizarre situaties

De Hondenbescherming heeft tientallen foto’s ontvangen van bizarre situaties. “Foto’s van niet omheinde losloopgebieden langs een drukke weg, veel foto’s van slecht onderhouden gebieden met zeer hoge begroeiing met ertussen gevaarlijke grassen en planten voor honden, en gebieden met onduidelijke bebording waardoor hondenbezitters niet weten of en waar honden los mogen lopen.”

Foto: Robin Smit

“We hebben zelfs één foto ontvangen waarvan ik eerst dacht dat het een grap was,” gaat Groenendijk verder. “Een foto van een fietsrotonde met in het midden een “losloopgebied”.”

Veilige leefomgeving

Het is belangrijk dat gemeenten in hun beleid voor een veilige leefomgeving aandacht besteden aan goed bereikbare en veilige losloopgebieden. De hondenpopulatie is sinds corona enorm gegroeid. Maar liefst een op de vijf huishoudens heeft een hond. Beweging voor de hond is van groot belang voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Honden die weinig bewegingsruimte genieten, krijgen allerlei gezondheidsklachten en raken gestrest. En dat kan weer leiden tot een verstoorde leefomgeving tussen mens en hond en ongelukken. Groenendijk: “Het is in ons aller belang dat we op een veilige en plezierige manier samen kunnen leven. Als we ongelukken kunnen voorkomen, dan moeten we dat doen.”

Wereld Hondendag

De Hondenbescherming roept op Wereld Hondendag gemeenten op om werk te maken van het beveiligen en verbeteren van de losloopgebieden. “We hebben een handboek vol tips klaar liggen. Het helpt bijvoorbeeld enorm als het gebied omheind is, en er een duidelijk bord staat wat de regels zijn, dat fietspaden en wegen worden afgeschermd en dat er variëteit is in vegetatie. Het zijn vaak helemaal geen extreme verbeterpunten, maar ze zorgen wel enorm voor een veiligere situatie.”

Bron: Koninklijke Hondenbescherming

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief