Maak een paradijsje van je eigen achtertuin

Na een lange, koude winter hebben de eerste zonnestralen zich inmiddels laten zien. Volgende week lopen de temperaturen weer een beetje op. Voor veel mensen hét moment om aan de slag te gaan met hun tuin of balkon: de boel snoeien, aanharken en nieuwe planten poten. Niet iedereen beseft het misschien, maar we kunnen allemaal bijdragen aan meer natuur in Nederland en aan meer biodiversiteit.

Met minder tegels, meer plantjes en door het een beetje rommelig te houden, kom je al een heel eind. Dieren houden van groen en verstoppen zich graag tussen bladeren en oude takken. Ga je voor een levendige tuin met vlinders, bijen, vogels of zelfs eekhoorns? Dan volgen hier wat leuke tips.
Een mooie manier om je voor te bereiden op onze evenemententelling ‘Van Kroeg tot Kraamkamer’ vanaf 14 april, waarmee we de tuinen van Nederland beter in beeld brengen. Hoe diervriendelijker jouw tuin of balkon is ingericht, hoe beter je straks mee kunt doen met de telling.

Wat kun je doen:

Tip 1
Hoe meer tegels, hoe minder egels. Voor wie lekker in zijn tuin wil zitten, is een terras onmisbaar maar laat daarbij zeker ook ruimte over voor groen in je tuin. Dit zorgt ervoor dat dieren beschut kunnen zitten, voldoende voedsel verzamelen en lekker kunnen scharrelen door je tuin.
Tip 2
Voor vlinders in je tuin zijn twee typen planten nodig: waardplanten voor rupsen en nectarplanten voor vlinders. Rupsen zijn kieskeurige eters die vaak maar één soort plant lusten, dus de keuze is beperkt. Bij hen zijn klimop en hulst het meest in trek, maar laat ook eens een paar brandnetels staan. Rupsen zijn er dol op.
Als je daarnaast ook nectarplanten plaatst, zoals de vlinderstruik, lavendel en hemelsleutel, dan fleurt dit niet alleen je tuin op maar het lokt ook vlinders naar je tuin.
Tip 3
Vogels voelen zich helemaal thuis in een beschut nestkastje waar ze heerlijk in kunnen nestelen. In tuincentra weten ze precies welk type nestkast goed werkt voor een bepaalde vogelsoort. Ze zijn er in verschillende soorten en maten.
Zorg ervoor dat je nestkastje op het noordoosten hangt, niet in de directe zon en uit de wind. Zo maak je het zo aantrekkelijk mogelijk voor vogels om in je tuin te verblijven.
Tip 4
Wil jij kikkers en salamanders in je tuinvijver? Maak deze dan visvrij, en let er ook op dat je vijver minstens de helft van de dag in de zon ligt. De ideale tuinvijver heeft verschillende dieptes. Zo komen de planten het meest tot hun recht en groeien het best, zodat je de kikker en salamander kunt verleiden om lekker in jouw tuin te bivakkeren.
Tip 5
Maak van je tuin een waar hotel, speciaal voor lieveheersbeestjes, vliegen, vlinders, bijen en wespen. Bij tuincentra en bouwmarkten zijn deze zogenaamde insectenhotels kant en klaar te verkrijgen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken van oude planken en hout. Op internet zijn hier diverse handleidingen voor te vinden. Let er dan wel even op dat je dit hotel niet verft of vernist, maar gaat voor puur en onbewerkt hout. Als je daarnaast zorgt voor voldoende planten, trek je de meest uiteenlopende insecten aan die maar wat graag als gast in jouw hotel verblijven.
Tip 6
Enthousiast geworden en wil je weten wat je verder nog kunt doen om zoveel mogelijk verschillende dieren uit te nodigen in je tuin? Veel meer leuke tips en tricks vind je hier.

Bron: Dierenbescherming