Meer dan 23.000 lichtpuntjes maken RTL Boulevard-actie voor Cordaid tot een groot succes

De actie ‘Word een lichtpuntje voor een ander!‘ die RTL Boulevard heeft gevoerd voor Cordaid, is afgelopen vrijdag zeer succesvol afgesloten. Maar liefst 23.541 kijkers hebben een donatie gedaan om mensen in nood te steunen. “Dat zoveel mensen naar elkaar omkijken in deze tijd, is echt hartverwarmend”, zegt Alexandra van Nieuwenhuyzen, hoofd fondsenwerving bij Cordaid.

RTL Boulevard komt jaarlijks in actie voor Cordaid. Met de opbrengst steunt Cordaid mensen die het moeilijk hebben. Vaak gaat het om mensen die wonen in de armste landen ter wereld, maar in deze roerige tijd besloot het campagneteam om ook aandacht te vragen voor Nederlanders die onder andere door de coronapandemie het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Cordaid lichtpuntje

Omzien naar elkaar

Met de oproep ‘Word een lichtpuntje voor een ander. Help iemand in nood. Dichtbij én ver weg.’, wil Cordaid duidelijk maken dat we moeten omzien naar elkaar, waar ook ter wereld. “Onze verhalen sluiten goed aan bij de samenleving van nu”, vertelt Alexandra. “Ook in Nederland hebben we nu met eigen ogen gezien dat we elkaar nodig hebben in moeilijke tijden en hoe waardevol het contact met een ander is als je geïsoleerd bent. Het is zo belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat.”

“Mensen vinden het sympathiek dat we aandacht vragen voor de situatie in Nederland, maar snappen ook dat er plekken in de wereld zijn waar de nood extreem hoog is.”

Uitdagingen

Ook al geeft het eindresultaat genoeg reden tot vreugde, er waren dit keer ook best wat uitdagingen voor het actieteam. Zo kon er vanwege de reisbeperkingen geen cameraploeg naar Afrika of het Midden-Oosten om reportages te maken over projecten van Cordaid, normaal gesproken een belangrijk onderdeel van de uitzendingen.

Alexandra: “Dat hebben we goed opgelost met lokale camerateams. Het is niet altijd even makkelijk geweest, zo van een afstand, maar uiteindelijk heeft die manier van werken ook hele mooie items opgeleverd. En er waren nog andere redenen waarom het erg spannend was in het begin. We vroegen ons namelijk ook af: zullen mensen wel openstaan voor de problemen van anderen, elders in de wereld, in deze moeilijke tijd? En toen braken er ook nog rellen uit in Nederland.”

Extreme nood

Juist vanwege de onrust in eigen land besloten Cordaid en RTL Boulevard om de projecten voor Nederlanders in moeilijkheden een prominente plek te geven in de eerste twee uitzendingen van de actieweek. “Daar werd goed op gereageerd. Maar het was ook mooi om te zien dat de items over Afghanistan en Zuid-Soedan daarna zelfs nog beter aansloegen. Mensen vinden het sympathiek dat we aandacht vragen voor de situatie in Nederland, maar snappen ook dat er plekken in de wereld zijn waar de nood extreem hoog is.”

Lof voor presentatoren

De keuze om verschillende landen en onderwerpen de revue te laten passeren, heeft in ieder geval bijgedragen aan het feit dat deze actie de meest succesvolle tot nu is. “Maar het zijn niet alleen de onderwerpen geweest”, vult Alexandra aan. “We hebben er met ons team keihard voor geknokt. En ook de inzet van de presentatoren heeft een belangrijke rol gespeeld in het behalen van zo’n mooi resultaat. Alle lof voor Marieke, Bridget en Luuk. Ze hebben het verhaal van Cordaid ontzettend goed weten te vertellen aan het publiek.”

Doneren kan nog steeds

Ook al is de tv-actie voorbij, je kunt nog steeds een lichtpuntje worden voor een ander. Dat kan door hieronder een donatie te doen of door LICHT te sms’en naar nummer 4004.

Bron: Cordaid