Mensenrechtenorganisaties uiten zorgen om EU-migratiedeal met Tunesië

Op 16 juli heeft de EU een deal gesloten met Tunesië over het tegenhouden van vluchtelingen en migranten die naar Europa willen doorreizen. VluchtelingenWerk Nederland deelde net als veel andere mensenrechtenorganisaties al eerder zorgen over deze gesprekken met Tunesië.

Hun reactie op dit nieuwe akkoord:

Ongeloofwaardig

Dit is een historische ontwikkeling, en niet één van het goede soort. De geschiedenisboeken zullen het uitwijzen. Het is volstrekt ongeloofwaardig dat de mensenrechten van vluchtelingen en migranten zullen worden gerespecteerd in Tunesië, hoeveel geld er ook mee is gemoeid.

Racistisch geweld en discriminatie

Europa maakt van Tunesië een soort doodlopende steeg voor vluchtelingen en migranten. Er zal Tunesië veel aan gelegen zijn om dat te voorkomen en mensen af te schrikken. Nu al krijgen zwarte Afrikanen de schuld van de vele problemen in het land. Zij krijgen te maken met racistisch geweld en discriminatie. Er is geen werkend asielsysteem. We maken ons grote zorgen voor wat deze deal teweeg gaat brengen. Ook bij eerdere migratiedeals, zoals met Libië, is dit op afschuwelijke wijze mis gegaan

EU vanaf nu mede-verantwoordelijk

De deal gaat over migranten én vluchtelingen. Niet iedereen die nu via Tunesië naar Europa reist is af te schrikken met grensbewaking. Zeker wie moet vluchten voor oorlog of vervolging heeft geen keuze. De enige manier om hen af te schrikken is door zelf net zo erg te worden als het gevaar waar zij voor op de vlucht zijn. Met een deal als deze besteedt Europa dit vuile werk uit. Maar de EU is vanaf nu net zo verantwoordelijk voor wat daar met vluchtelingen en migranten gaat gebeuren als Tunesië zelf.

Vervolgde Tunesiërs

Ook uit Tunesië zelf vluchten met grote regelmaat mensen die worden vervolgd. Voor hen zijn wij als Europa 'de regio', waar zo vaak naar wordt verwezen als aangewezen plek om vluchtelingen op te vangen. Voor hen zal het nog moeilijker worden om veiligheid te vinden.

Domino-effect van sluitende grenzen

Het sluiten van dit soort migratiedeals betekent het afbreken van het principe van internationale vluchtelingenbescherming. Vluchtelingenbescherming werkt alleen als zoveel mogelijk landen meedoen. Zo kunnen landen er bij elkaar van op aan dat niemand overvraagd wordt en vluchtelingen elders terecht kunnen als het niet meer gaat. De afgelopen jaren zagen we in de praktijk al hoe met dit soort deals de bijl aan de wortel van vluchtelingenbescherming wordt gezet. Uiteindelijk leidt dit tot een domino-effect van sluitende grenzen tot vluchtelingen nergens meer naartoe kunnen.

Bron: VluchtelingenWerk Nederland

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief