Minder longtransplantaties (nodig) bij mensen met Cystic Fibrosis

Het aantal mensen met CF dat jaarlijks wordt getransplanteerd neemt af. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting en de Nederlandse CF-Registratie. In 2013 ging het om 20 mensen, in 2016 was dit aantal 14 en in 2017 zes personen.

Het aantal mensen met CF op de wachtlijst is eind 2017 weer verder afgenomen naar 12 personen. In 2013 stonden nog 27 mensen met CF op de wachtlijst. Het percentage mensen met CF ten opzichte van alle patiƫnten op de wachtlijst voor longtransplantatie daalt ook. Het aantal mensen met CF dat jaarlijks wordt getransplanteerd neemt ook af ten opzichte van het totaal aantal longgetransplanteerden.

Uit de cijfers kunnen we concluderen dat geleidelijk minder mensen met CF een longtransplantatie krijgen, maar ook dat zij minder vaak een longtransplantatie nodig hebben.

Ondertussen blijft de situatie natuurlijk schrijnend voor mensen met CF die vaak lang op de wachtlijst staan en geleidelijk verder achteruitgaan. In 2017 zijn twee mensen met CF overleden, terwijl zij op de wachtlijst stonden.

Bron: NCFS