Minister de Jonge: 2020 overgangsjaar voor Wet zorg en dwang
De Wet zorg en dwang wordt in 2020 ingevoerd, maar het eerste jaar wordt een overgangsjaar, waarin leren en ontwikkelen centraal staan. Dat heeft de minister aangegeven tijdens het debat in de Tweede Kamer op 12 juni.
Net als zeven andere patiƫnten-, ouderen- en cliƫntenorganisaties wil Alzheimer Nederland dat de wet per 1 januari 2020 wordt ingevoerd, zoals afgesproken. Zorgaanbieders pleiten voor uitstel, omdat zij er nog niet klaar voor zijn. Met een overgangsjaar heeft minister De Jonge nu gekozen voor een compromis. Voor de zomer stuurt hij een brief met een plan van aanpak. Alzheimer Nederland is blij en zal actief samenwerken met de minister in de aanloop naar en tijdens het overgangsjaar.
Nieuw: wet- en regelgeving voor onvrijwillige zorg thuis
Tijdens het debat benadrukte De Jonge dat er op dit moment geen wet- en regelgeving is voor onvrijwillige zorg thuis, terwijl die in de praktijk wel voorkomt. De Tweede Kamerleden deelden de zorgen van de minister. Met een nieuwe wet wordt dit nu geregeld.
Belangrijk om goed met elkaar in gesprek te gaan
Ook werd in de Tweede Kamer gesproken over de positie van de Wzd-arts, de arts die meedenkt over het stappenplan onvrijwillige zorg en meekijkt bij de uitvoering. De minister wil dat andere beroepsgroepen, zoals de gz-psycholoog, deze functie ook moeten kunnen vervullen. Als er sprake is van een medische vraag, zal de arts altijd worden betrokken, aldus de minister. Hij erkent dat er altijd twijfelgevallen zullen zijn over of iets wel of niet een medische vraag is. Volgens De Jonge is het daarom van belang dat professionals hierover goed met elkaar in gesprek gaan.
Bron: Alzheimer Nederland