Nationale Actiedag voor Beiroet op vrijdag 14 augustus

Op vrijdag 14 augustus is er een Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen de gehele dag steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. NPO, RTL, Talpa Network en Facebook ondersteunen de actiedag. Er is inmiddels €2,2 miljoen euro opgehaald.

Betrokkenheid Nederlands publiek

Actievoorzitter Garance Reus: “Het is natuurlijk heel spannend om in coronatijd actie te voeren. We zijn beperkt in de mogelijkheden, maar we gaan er toch een hele mooie dag van maken en verwachten desalniettemin grote betrokkenheid van het Nederlandse publiek. Voor onze hulpverlening in Beiroet, maar vooral voor de slachtoffers, is de steun vanuit Nederland heel erg belangrijk.”

Half miljoen kinderen ondervoed

De ramp heeft sinds de dag van de explosie tenminste 154 mensen het leven gekost, meer dan 5.000 mensen zijn gewond geraakt en honderden worden nog steeds vermist. Bovendien zijn 300.000 mensen ontheemd. Alleen al in Beiroet dreigen nu een half miljoen kinderen ondervoed te raken. De situatie in Libanon is al langere tijd fragiel.

Hulp hard nodig

Er is nu na de ramp een grote behoefte aan drinkwater, eten, medicijnen en onderdak. De samenwerkende hulporganisaties bieden slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig om te helpen waar ze kunnen. Hulp is nog steeds heel hard nodig. Geef daarom nu voor de slachtoffers in Beiroet.

Actiedag

Actiedag voor Beiroet gaat op vrijdag om 7 uur ’s morgens van start. In Studio 47 in Hilversum wordt een actiecentrum ingericht dat de hele dag via een livestream te volgen is. Daarnaast zal er een Giro555-‘collectebus’ door het land rijden om geld op te halen en actievoerders in beeld te brengen.

Verslag via livestream

Vanwege de coronamaatregelen zal de actiedag een ander karakter hebben dan voorgaande Actiedagen. Via een livestream wordt rechtstreeks verslag gedaan over het verloop van de actie. In het actiecentrum zullen BN’ers, afgevaardigden van de Libanese gemeenschap, hulpverleners, de Giro555-actievoorzitter en anderen aanwezig zijn.

Optredens en belpanel

Tijdens de actiedag worden er optredens gegeven door Libanese en Nederlandse artiesten. Een klein aantal Bekende Nederlanders bemant het belpanel in het actiecentrum. Ook de tussenstanden en de eindstand worden in het actiecentrum bekendgemaakt. Het actiecentrum is helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Giro 555

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.