Nationale Postcode Loterij steunt nieuwe aanpak geweld tegen journalisten

Met het project ‘A Safe World for the Truth’ lanceert Free Press Unlimited, in samenwerking met onder andere the Committee to Protect Journalists (CPJ) en Reporters without Borders (RSF), een nieuwe aanpak tegen zware geweldsmisdrijven tegen journalisten. De Nationale Postcode Loterij steunt Free Press Unlimited met een extra bijdrage van 3,5 miljoen euro voor dit project.

Journalisten zijn steeds vaker slachtoffer van geweld, en maar al te vaak komen de daders er mee weg. Van elke tien misdrijven komt het in slechts één geval tot opsporing, vervolging en bestraffing. Free Press Unlimited, the Committee to Protect Journalists (CPJ) en Reporters without Borders (RSF) gaan samen met onder andere Bellingcat en Forensic Architecture een aantal geweldsmisdrijven tegen journalisten onderzoeken, daders proberen op te sporen en overheden aansporen veel meer werk te maken van berechting. Drie van deze zaken zullen voor een ‘People’s Tribunal on Crimes against Journalists’, worden gebracht.

Ruth Kronenburg, Directeur Operations van Free Press Unlimited: “Journalisten leveren feiten, onthullen missstanden en controleren de macht in het belang van ons allemaal. De tijd dat ze zonder enige consequentie worden vermoord moet voorbij zijn. We gaan met dit project terugvechten om straffeloosheid echt aan te pakken, daders en opdrachtgevers te laten berechten en regeringen die laks omspringen met deze zaken stimuleren werk te maken van geweld tegen journalisten. Ik ben blij dat de Nationale Postcode Loterij ons de kans geeft dit te doen.”

‘A Safe World for the Truth’ begint met onderzoek naar tien in het oog lopende zaken van geweld tegen journalisten, met behulp van forensisch experts, juristen, de databases van CPJ en RSF en de lokale partners van Free Press Unlimited. Met de resultaten van die onderzoeken zullen de betrokken regeringen worden geconfronteerd. In vijf van deze gevallen bekijkt een team van onderzoeksjournalisten daarna het opsporingswerk dat eventueel al is gedaan, waar dat is gestokt en waarom niet tot vervolging van de daders en/of de opdrachtgevers is overgegaan. Dit hele proces zal op video en social media worden gecovered en gepubliceerd. Naar verwachting zal daarna de eerste zaak eind 2020 voor het tribunaal worden behandeld.

Bron: Free Press Unlimited

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.