Natuur & Milieu en Consumentenbond starten Zekergroen Energiecollectief

Het aandeel duurzaam opgewekte stroom dat in Nederland wordt geleverd, stagneert. Dit blijkt uit nieuwe jaarcijfers over de stroommarkt. In het huidige lage tempo duurt het tot na 2050 tot er overal groene stroom in Nederland geleverd wordt. Om consumenten te helpen bij een duurzame keuze en de energietransitie te versnellen, start vanaf 28 april het Zekergroen Energiecollectief van Natuur & Milieu en de Consumentenbond. Dit nieuwe collectief levert alleen volledig groene stroom van leveranciers met een hoge duurzaamheidsscore. De nu historisch lage energieprijzen maken overstappen direct extra interessant.

In 2019 kwam uit de helft van de stopcontacten groene stroom, in 2018 ook. De jaren daarvoor groeide het aandeel langzaam. Er zijn nog steeds veel partijen die voornamelijk grijze, niet-duurzaam opgewekte stroom leveren. ‘Door het collectief maken we voor een grote groep de keuze voor een groene leverancier heel makkelijk. Groene energie voor een goede prijs kan hand in hand gaan. Tegelijkertijd levert het een bijdrage aan een snellere energietransitie. Zo maken we Nederland samen groener’, aldus Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu.

Zeker groen & goede prijs

Voor het nieuwe energiecollectief mogen alleen de allergroenste energieleveranciers van Nederland een aanbod doen. Dat zijn bedrijven die minimaal een 8,5 scoorden in de Stroomranking van Natuur & Milieu, de Consumentenbond, Greenpeace en WISE. Zij leveren aantoonbaar 100% schone, in Nederland opgewekte energie, én zorgen voor investeringen in nieuwe duurzame opwekcapaciteit, zoals windmolens, om de transitie te bevorderen. De Consumentenbond en Natuur & Milieu selecteren de energieleveranciers op groenheid en dan op basis van prijs. Als veel huishoudens het aanbod accepteren, kunnen de leveranciers (nog) meer investeren in nieuwe zonne- of windmolenparken. Zo versnelt het collectief de omslag naar 100% duurzame energie.

Winst voor overstapper

Overstappen van een leverancier die grijze, fossiele energie levert naar eentje die duurzame energie biedt, levert al gauw mooie besparingen op. Bij bijvoorbeeld 5000 overstappers van een grijs contract naar het Zekergroen collectief, bespaart dit bijna 10 miljoen kilo CO2. Dit staat gelijk aan ruim 48 miljoen kilometer rijden in een middelgrote benzineauto, of jaarlijks 15 miljoen wasjes draaien.

Website

Inschrijven voor het Zekergroen Energiecollectief kan op www.zekergroenenergiecollectie...

Bron: Natuur & Milieu