Nederland breekt belofte stoppen van vervuilende subsidies

De Nederlandse regering beloofde in 2013 aan de Europese Unie om subsidies voor olie, kolen en gas af te schaffen, maar komt die belofte niet na. Nederland steekt nog steeds ruim twee keer zoveel subsidie in de fossiele industrie als in duurzame energie. Dat blijkt uit onderzoek van Milieudefensie, ODI en CAN Europe.

Nog steeds 2,5 miljard per jaar naar olie, kolen en gas

De klimaatplannen van alle 28 EU-lidstaten zijn in het onderzoek meegenomen. Er is gekeken naar wat deze landen deelden met de Europese Unie over het afbouwen van subsidies aan vervuilende energie. De Nederlandse regering beweert helemaal geen subsidies voor olie, kolen en gas te verlenen. Uit onderzoek van de Europese Commissie zelf blijkt echter dat Nederland 2,5 miljard euro subsidie per jaar uitgeeft aan deze fossiele energie. En tegelijk investeert Nederland slechts 1,1 miljard in duurzame energie.

Nederland komt afspraken niet na

Al in 2013 sprak Nederland met de EU af om alle subsidies voor fossiele brandstoffen voor 2020 af te schaffen. Maar de Europese Commissie komt nu tot de conclusie dat Nederland de afspraken niet nakomt. Nog steeds gaat ruim twee keer zoveel subsidie naar olie, kolen en gas als naar duurzame energie.

Regering verzwijgt subsidie aan olie, kolen en gas

Alle Europese lidstaten hebben het klimaatakkoord ondertekend. De EU heeft lidstaten daarom gevraagd om hun klimaatplannen tot 2030 in te dienen. Daarin moesten lidstaten ook plannen opnemen om subsidies op fossiele brandstoffen af te bouwen.

De Nederlandse regering leverde vorig jaar haar conceptplannen in. Daarin stond helemaal niets over de subsidies die Nederland verleent aan de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen. En ook ontbraken plannen om die subsidies af te bouwen. In werkelijkheid gaan er miljarden euro’s naar de fossiele industrie.

“Zo houden we klimaatvervuilende brandstoffen onnodig lang op de been. Ondanks de klimaatafspraken, blijft Nederland belastinggeld steken in de grootste oorzaak van deze klimaatcrisis: fossiele brandstoffen. Dit is onverantwoord.”, aldus Laurie van der Burg van Milieudefensie.

Tijd voor verandering

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is inmiddels bezig om fossiele subsidies in kaart te brengen en hierop een beleidslijn te formuleren.

Van der Burg: “Dit is een unieke kans voor Nederland om haar jaren oude beloftes alsnog na te komen. Alleen als we rigoureus minder olie, gas en kolen gaan produceren en gebruiken, kunnen we een verdere klimaatcrisis voorkomen”.

Lees het rapport van Milieudefensie, ODI en CAN Europe.

Bron: Milieudefensie

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.