Nederland doneert ruim 1,5 miljoen euro aan winterhulp voor Syrische kinderen

Nederland heeft de afgelopen maanden ruimhartig steun geboden aan Syrische kinderen die extra kwetsbaar zijn door de invallende kou. Met behulp van Nederlandse donateurs kunnen gezinnen in Syrië, Libanon, Jordanië en Irak winterhulp ontvangen.

‘We zijn onder de indruk van de brede steun voor deze kinderen. Nu het conflict weer intenser wordt, is de bevolking in Syrië niet vergeten. Namens de kinderen: bedankt!’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland als reactie op de voorlopige eindstand van 1.517.840 euro.

De campagne ‘Geef meer dan een deken’ werd ondersteund door bekende Nederlanders zoals Claudia de Breij, Guus Meeuwis, Klaas van Kruistum, Jörgen Raymann, Paul van Vliet, Nicolette van Dam. Naast de aandacht op radio, tv en online, zetten vloggers zich in, werden vele vrijwilligers actief en startten donateurs acties in eigen kring. ‘Zo doneerden mensen bijvoorbeeld de opbrengst van hun verjaardag of jubileum aan deze kinderen. Dat zijn ontroerende gebaren’, zegt Laszlo.

Oplaaiend geweld

Juist de afgelopen maanden laait het geweld in delen van Syrië weer op. Bewoners van Oost-Ghouta lijden onder de belegering van het gebied en zijn afhankelijk van noodhulpkonvooien die door humanitaire organisaties waaronder UNICEF worden uitgevoerd. In Idlib wordt de strijd steeds heftiger met bijna 250.000 ontheemden sinds december. ‘Mijn collega’s vertellen dat veel van die mensen al eens eerder gevlucht zijn en nu met niets anders aankomen dan de kleding die ze aan hebben’, vertelt Laszlo. ‘Juist dan is onze winterhulp cruciaal.’

De Nederlandse bijdrage wordt naast de hulp in Syrië ook ingezet voor hulp aan vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Irak. De meest kwetsbare vluchtelingen hebben daarbij voorrang.

  • Zo worden er kledingpakketten verspreid hoog in de bergen van Libanon waar de temperatuur het laagst is. Kinderen lopen daar met slippers door de sneeuw en zijn blij met laarzen en warme kleding.
  • Na een zware storm in Jordanië in januari waaiden enkele tentenkampen kapot en werden gezinnen geëvacueerd. ‘Dan staat UNICEF Jordanië klaar met kleding, dekens en andere basisbehoeften’, vertelt Laszlo.
  • In Irak is een dorpje nabij de Syrische grens moeilijk bereikbaar na de vernietiging van een brug. UNICEF hulp wordt daar per boot gebracht om de gezinnen warmte te bieden.

Reguliere noodhulp gaat door

Naast de extra winterhulp voor de kwetsbare kinderen in de regio biedt UNICEF reguliere noodhulp zoals water, voeding en onderwijs aan miljoenen Syrische kinderen in Syrië en buurlanden. ‘Helaas blijft het nodig omdat het geweld in Syrië elke dag doorgaat en het land op vele plekken in puin ligt’, zegt Laszlo. ‘Kinderen zijn dag in dag uit het slachtoffer van een oorlog van volwassenen.’

UNICEF blijft kinderen heel 2018 hulp en hoop bieden via de verspreiding van noodhulp. Doneren blijft mogelijk via giro 121 want nog veel meer hulp is nodig om ook komend jaar gezinnen te kunnen helpen. ‘Daarnaast roepen we dag aan dag de strijdende partijen en de internationale gemeenschap op om dit conflict te stoppen’, zegt Laszlo. ‘Deze generatie kinderen mag niet verloren gaan. Dat is onze grootste wens voor 2018!’

Het blijft mogelijk om kinderen in Syrie te helpen via: www.unicef.nl/deken

Bron: UNICEF