Nederlandse import heeft grote impact op natuurverlies wereldwijd

Handelsland Nederland heeft een cruciale rol in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging. Dat laat het nieuwe WWF-NL rapport 'The impact of Dutch imports on nature loss worldwide' zien.

Voor de productie van onze vraag naar soja, palmolie, maïs, kokosnoot, cacao, koffie, rundvlees & leer en hout is jaarlijks een oppervlak van vier keer Nederland nodig in landen als Brazilië, Kameroen en Indonesië. Landen waar de productie nog steeds gepaard gaat met natuurvernietiging en schending van mensenrechten.

Meeste impact door handel

Nederland exporteert een groot deel van alle import weer naar het buitenland. Vaak nadat het hier is verwerkt tot andere producten. Zo gaat 85% van alle soja in de vorm van onder andere vlees, sojaolie en zuivel naar andere landen. En wordt meer dan de helft van alle geïmporteerde palmolie, cacao, koffie, kokosnoot, hout en rundvlees en leer weer doorgevoerd.

Nederland is een grote speler in de handel in deze producten. Het benadrukt de cruciale rol die Nederland heeft in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging.

Natuur, dieren en lokale bevolking de dupe

Uit het rapport blijkt verder dat bijna de helft van het land dat nodig is om te voldoen aan de Nederlandse vraag naar grondstoffen, in landen ligt met een hoog of zeer hoog risico op ontbossing. Voor palmolie is dit zelfs 86% en voor cacao 80%.  Deze landen hebben vaak een slechte staat van dienst op het gebied van arbeidsrechten en bestuur.

Nederland importeert bijna een kwart van alle cacao die wereldwijd geproduceerd wordt. Cacao is in landen als Kameroen een van de grootste veroorzakers van natuurverlies. Kameroen behoort tot de landen met de meest rijke natuur van Afrika; het is het leefgebied van bosolifanten, chimpansees en westelijke laaglandgorilla's. Maar door het gebrek aan transparantie in de handelsketens is de kans groot dat Nederland cacao invoert waarvoor natuur vernietigd is en mensenrechten worden geschonden.

Bron: WNF

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief