Nederlandse innovaties op 49th Union World Conference on Lung Health

Tuberculose is te genezen en toch is het de dodelijkste infectieziekte ter wereld, met ruim 4.000 sterfgevallen per dag. Tijdens de 49th Union World Conference in het World Forum in Den Haag (24 t/m 27 oktober), komen volgende week TBC-experts uit zo’n 125 landen bijeen. Nieuwe innovaties en ontwikkelingen op het gebied van TBC-bestrijding staan daarbij centraal. Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds is local host van de conferentie en presenteert een aantal innovatieve projecten en onderzoeksresultaten. De OneStopTB-vrachtwagen, een mobiele kliniek op zonne-energie, is daar een sprekend voorbeeld van.

OneStopTB

Een van de grote uitdagingen in de TBC-bestrijding, is het vinden van mensen die niet weten dat ze besmettelijk zijn en de ziekte overdragen aan anderen. De OneStopTB kliniek kan zelfs mensen op de meest afgelegen plaatsen bereiken. Dit initiatief van KNCV Tuberculosefonds combineert röntgen- en lab-innovaties met unieke software (ontwikkeld door Delft Imaging Systems) die het mogelijk maakt foto’s te beoordelen zonder radioloog. Daardoor kunnen de opgespoorde patiënten nog dezelfde dag met hun behandeling starten. Op deze manier kunnen per truck 300 mensen per dag op TBC worden onderzocht, waar dan ook ter wereld.

Meer Nederlandse innovaties

Een van de trucks van OneStopTB is tijdens de 49th World Conference on Lung Health in het World Forum (24 t/m 27 oktober) te zien in het Holland Pavilion. Daar presenteren ook Philips, Topicus, het RIVM en het Nederlands netwerk van TBC-onderzoekers, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van TBC-bestrijding (accreditatie verplicht). Op vrijdag 26 oktober is er in de voor iedereen vrij toegankelijke Community Space een Nederlandse inspiratiemiddag. Daar wordt een inkijkje gegeven in het verleden, heden en de toekomst van de TBC-bestrijding in Nederland en de inzet van Nederlandse expertise en ervaring wereldwijd.

Breaking news en aansprekende onderzoeksresultaten

De conferentie wordt georganiseerd door The Union. Er worden ruim 3.500 TBC-experts verwacht en voor hen – en geïnteresseerde media – staan onder meer ontwikkelingen op het gebied van multiresistente tuberculose, nieuwe medicijnen, stigmareductie en TBC bij kinderen op het programma. Bij The Union President’s Centennial Dinner zijn dinsdag 23 oktober onder anderen prinses Margriet en de Japanse prinses Akishino aanwezig. Woensdag 24 oktober presenteert KNCV Tuberculosefonds een baanbrekende methode om TBC bij kinderen op te sporen. Meer informatie daarover volgt.

Bron: KNCV Tuberculosefonds