Nieuwe tussenstand Giro555: 137,4 miljoen euro

Na een succesvolle en inspirerende actiedag staat de teller van ‘Samen in Actie voor Oekraïne’ op ruim 137,4 miljoen. Met de opbrengsten bieden de hulporganisaties achter Giro555 direct noodhulp op locatie, zoals medische zorg en schoon drinkwater. De noodsituatie wordt met de dag erger en iedere euro is hard nodig.

‘Het is zeer indrukwekkend om te zien hoeveel Nederlanders zich - ook na de actiedag op TV – inzetten voor mensen uit Oekraïne’, zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter Giro555. ‘Er zijn tientallen miljoenen euro’s nodig om de juiste hulp te kunnen bieden, en Nederland maakt dat op deze manier mogelijk. De humanitaire gevolgen van het conflict nemen elke dag toe, en het is nog onzeker hoe lang het conflict zal blijven escaleren.'

De samenwerkende hulporganisaties ter plekke, richten zich op alle getroffenen van deze ramp, zoals kwetsbare mensen en ontheemden mensen in Oekraïne, maar ook mensen die voor het geweld zijn gevlucht en de grens zijn overgestoken naar buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. In Oekraïne zelf helpen de samenwerkende organisaties bijvoorbeeld bij het bevoorraden van schuilplekken met waterflessen, matrassen, dekens, voedselpakketten en medicijnen. Ook gaan voedselkonvooien vanuit Hongarije onderweg om Oekraïense steden te bevoorraden. Voor gevluchte mensen in de buurlanden is er een warme maaltijd, of ze worden naar een veilige plek gebracht.

Alleenreizende kinderen

Hulporganisaties ontvangen steeds meer berichten over alleenreizende kinderen. Ruim een miljoen kinderen zijn er nu alleen op de vlucht geslagen. Daarom gaat daar ook een groot deel van de donaties naartoe. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 pleiten ervoor dat kinderen die zonder hun familie de grens hebben overgestoken opgevangen worden door overheidsinstanties, zodat ze beschermd blijven. Adoptie mag niet plaatsvinden tijdens of onmiddellijk na noodsituaties. Alles moet in het werk worden gesteld om, indien mogelijk en in het belang van het kind, deze kinderen weer met hun families te herenigen.

Gastdeelnemers

Giro555 krijgt bijzonder veel steun uit Nederland en deze ramp leeft ook in de hele sector. Zo zijn er bij uitzonderlijk grote rampen hulporganisaties die geen vaste deelnemer zijn van Giro555 maar wel hun hulp aanbieden. Zij kunnen gastdeelnemer worden van een specifieke actie. Bij de tsunami 2004, de aardbevingen in Haïti 2010 en in Nepal 2015 waren dit er ook velen. Gastdeelnemers voldoen aan een aantal criteria: ze hebben een staat van dienst in het rampgebied en een goed logistiek netwerk ter plaatse en bieden toegevoegde waarde ten opzichte van de bestaande 11 samenwerkende hulporganisaties, bijvoorbeeld in expertise of een (lokaal) netwerk in specifieke delen van het rampgebied. Bij Samen in actie voor Oekraïne zijn de gastdeelnemers Dokters van de Wereld, Aidsfonds, PAX, Habitat Nederland en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. De Samenwerkende Hulp Organisaties achter Giro555 zijn dankbaar voor de aanvullende steun en expertise die de partijen met zich meebrengen.

Bron: Giro555

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief