Onderzoek: Jongeren klaar met de tabaksindustrie

De producten van tabaksindustrie zijn niet alleen schadelijk en dodelijk, deze industrie veroorzaakt ook nog eens vele misstanden. Net als de Hartstichting zijn ook de meeste jongeren helemaal klaar met de tabaksindustrie, zo blijkt uit de jaarlijkse Generatiemonitor van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. De Hartstichting, KWF en Longfonds schieten daarom te hulp: vandaag lanceren zij het platform ‘Doei Tabaksindustrie’ om samen met jongeren te strijden voor een samenleving waarin de tabaksindustrie geen plek meer heeft.

Vele misstanden

Een roker loopt 2 tot 6 keer zoveel kans op beroertes en coronaire hartziekten, zoals hartinfarct en pijn op de borst, als een niet-roker. Het risico van een roker op hartfalen, verwijding van de slagaders en vaatproblemen in de armen, benen of voeten is 2 tot 4 keer zo hoog als dat van een niet-roker. Twee recente studies laten zien dat er zorgwekkende veranderingen in de hart- en vaatfunctie optreden bij mensen die veel vapen.

Naast gezondheidsschade is de tabaksindustrie verantwoordelijk voor kinderarbeid, ontbossing en het verslaafd maken van kinderen aan nicotine met e-sigaretten (of: vapes). Het zijn slechts drie van de vele misstanden die de tabaksindustrie veroorzaakt.

Doei Tabaksindustrie

Platform ‘Doei Tabaksindustrie’

Tweederde (63%) van de jongeren tot 18 jaar is helemaal klaar met deze industrie, blijkt uit de Generatiemonitor van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds. Deze fondsen lanceren daarom vandaag het platform ‘Doei Tabaksindustrie’: om samen met jongeren te strijden voor een samenleving waarin de tabaksindustrie geen plek meer heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de jongeren vindt dat de tabaksindustrie verboden moet worden. Bijna de helft (45%) van de jongeren onder 18 jaar is zich niet bewust is dát ze verleid worden door de tabaksindustrie.

De Hartstichting, KWF en het Longfonds vinden dat onacceptabel. Zij zetten zich gezamenlijk in voor een Rookvrije Generatie, maar worden daarin tegengewerkt door de tabaksindustrie.

Jaarlijks 20.000 doden

De tabaksindustrie doet er alles aan om kinderen te laten beginnen met roken. Bijvoorbeeld door producten te ontwikkelen zoals e-sigaretten/vapes met aantrekkelijke smaakjes. Deze industrie maakt haar producten bewust verslavend en is betrokken bij talloze onacceptabele praktijken.

"Hogere bloeddruk, lager zuurstofgehalte in het bloed, schade aan interne organen en vernauwing van de bloedvaten en uiteindelijk hartritmestoornissen, hartinfarcten of beroertes. Dat zijn de schadelijke, kwalijke en dodelijke gevolgen van de producten van de tabaksindustrie", zegt directeur van de Hartstichting Hans Snijder. "We willen dat de tabaksindustrie stopt met nieuwe hart- en vaatpatiënten maken."

Momenteel zijn er in ons land 1,5 miljoen mensen die lijden aan hart- en vaatziekten en dat aantal groeit de komende jaren naar bijna 2 miljoen. Jaarlijks overlijden alleen al in Nederland zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Gratis sigaretten

Om die gestorven rokers te vervangen is de tabaksindustrie voortdurend op zoek naar jongeren. Deze groep noemen ze ‘replacement smokers’. Om aan nieuwe jonge klanten te komen deelt de tabaksindustrie bijvoorbeeld gratis sigaretten uit aan kinderen in Afrika en Azië. En verleiden ze jongeren tot nicotinegebruik met e-sigaretten/ vapes. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd verslaafd gemaakt.

Makkelijk slachtoffer

“Dat veel jongeren zich nauwelijks bewust zijn van die verleiding maakt hen een makkelijk slachtoffer van de tabaksindustrie", zegt Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en directeur van KWF. "Met het platform Doei Tabaksindustrie willen we de misstanden van de tabaksindustrie onder de aandacht brengen. En een beweging creëren voor iedereen die strijdt voor een maatschappij zonder tabaksindustrie."

Doei!

Met het platform Doei Tabaksindustrie wil de Hartstichting samen met KWF en Longfonds met jongeren een vuist maken tegen deze industrie. Door je aan te sluiten zeggen we gezamenlijk doei tegen de tabaksindustrie en strijden we voor een samenleving waar de tabaksindustrie geen plek meer in heeft. Het social platform heeft als doel de misstanden van de tabaksindustrie aan de kaak te stellen en biedt een podium aan verschillende initiatieven tegen de tabaksindustrie.

Bron: Hartstichting

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.